Aggodalmát fejezte ki az IMF-vezér

Christine Lagarde IMF Nemzetközi Valutaalap
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde speaks at the Brookings Institution September 22, 2015 in Washington, DC. AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Kiábrándító és egyenetlen globális gazdasági növekedésre figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója. Christine Lagarde friss beszédében kiemelte, Kína és az Egyesült Államok jelentik a két legnagyobb kihívást, de az átmeneti időszak, amelyben éppen vagyunk, elengedhetetlen és egészséges.
Vágólapra másolva!

Az IMF vezérigazgatója nagyszabású beszéddel vezette föl a Világbank Csoport és a Valutaalap jövő héten kezdődő konferenciáját. Lagarde szerint a világ jelenleg komoly nehézségekkel néz szembe minden téren, de megfelelő politikával, erős vezetéssel és globális együttműködéssel nyugodtabb vizekre evezhetünk, és megnyílhat az út egy egészségesebb gazdaság felé tartó átmenet előtt.

Nehéz időszak

A globális kihívásokat sorolva, az IMF vezér kiemelte a jelenlegi menekültválságot, amely európai viszonylatban jelentős média visszhangot kapott, de Lagarde jelezte, nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez egy globális probléma, és világszerte közel 60 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. Külön jelezte továbbá, hogy a 2015-ös év valószínűleg a valaha mért legmelegebb lesz, köszönhetően az extrém erős El Niño hatásnak.

Gazdasági fronton szintén nem állunk túl jól – hangsúlyozta Lagarde. Noha az IMF majd csak jövő héten hozza nyilvánosságra friss növekedési előrejelzését, azt már most elmondták, hogy

a globális növekedés valószínűleg gyengébb lesz, mint tavaly, és 2016-ban is csak szerény gyorsulás várható.

A gazdaság állapotáról szóló részben a vezérigazgató részletezte, a jó hír az, hogy a fejlett gazdaságok visszafogottan, de bővülnek. Az eurózóna lassú talpra állása erősödik, Japán visszatér a pozitív növekedéshez, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia aktivitása pedig továbbra is erős.

Válság után

A kevésbé jó hír, hogy a feltörekvő gazdaságok valószínűleg immár az ötödik olyan évükkel néznek szembe, amikor lassuló növekedéssel kell számolniuk. Noha India üdítő kivételt jelent, a kínai gazdaság átalakulása lassuláshoz vezet, Oroszország és Brazília komoly problémákkal küszködik. Emellett Latin-Amerika erős lassulást mutat, de az alacsony jövedelmű országok általánosan is gyengén teljesítenek.

Külön érdekes, hogy Lagarde szerint

a pénzügyi stabilitás globális szinten továbbra is problémát jelent.

Az elmúlt években mutatott fejlődés ellenére a pénzügyi szektor számos országban még mindig gyenge, miközben a pénzügyi kockázatok megemelkedtek a feltörekvő gazdaságokban.

Egyre több kockázat üti fel a fejét a világgazdaságban Forrás: 123rf.com

Nem mellékesen súlyos teher a világgazdaság potenciális növekedésére az alacsony termelékenység, a lakosság elöregedése és a gazdasági válság öröksége – derül ki az előadásból. A magas adósság, az alacsony befektetési ráták és a gyenge bankrendszer továbbra is nehezéket jelentenek egyes fejlett gazdaságoknak, különösen Európában. Eközben pedig számos fejlődő gazdaságnak még mindig küzdenie kell a válság utáni hitel- és befektetési robbanás korrekciójával.

A nagy kínai átalakulás

Lagarde hangsúlyozta, hogy jelentős átalakulások mennek végbe a világgazdaságban, melyeknek súlyos továbbgyűrűző hatásai vannak. A két legfontosabb ezek közül Kína növekedési modelljének változása, illetve az amerikai monetáris politika normalizálódása.

Fontos azonban – hangsúlyozta Lagarde –, hogy mindkét átmenet szükséges és egészséges.

Kína például éppen a közepén tart egy modellváltásnak,

melynek következtében egy lassabb, de sokkal fenntarthatóbb és biztonságosabb növekedési pályára léphet. Az új modell ugyanis sokkal inkább a fogyasztásra helyezi a hangsúlyt a nyersanyag-intenzív befektetésekkel szemben, a szolgáltatói szektor pedig egyre fontosabb a feldolgozóipar ellenében. A vezérigazgató emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy

a strukturális reformok során nagy figyelmet kell kapjon egy stabil és sokkal inkább piacvezérelt pénzügyi rendszer.

A kínai átalakulás azonban rá is ijesztett a befektetőkre, akik aggodalmukat fejezték ki a növekedés lassulásának üteme miatt. Ez részben azzal függ össze, hogy amennyiben az ázsiai óriás eltávolodik a nyersanyagvezérelt gazdasági modelltől, akkor az rendesen visszaüthet az exportőr országokra. A kínai étvágy csökkenése pedig egyrészt hozzájárulhat az alacsony nyersanyagárak egy elhúzódó időszakához, másrészt további fizetőeszköz leértékelésre ösztönözheti az exportőröket.

Az elengedhetetlen átalakulásnak következményei vannak - Christine Lagarde Forrás: AFP/Saul Loeb

Aggodalmak és következmények

A másik nagy átmeneti tényező a világgazdaságban az amerikai monetáris politika normalizálódása, vagyis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelési ciklusának beindítása. Lagarde szerint noha ez a folyamat egyértelműen jelzi az amerikai gazdaság javuló állapotát, a Fednek szembe kell néznie azzal a kényes feladattal, hogy a kamatemeléssel párhuzamosan minimálisak legyenek a pénzügyi piaci turbulenciák kockázatai.

Az IMF úgy látja, hogy ebben az esetben a globális kockázat abból indul ki, hogy az alacsony kamatszintek következtében erőteljes hozaméhség alakult ki a világban, amely a kockázatosabb eszközök felé terelte a befektetőket. Ezzel párhuzamosan,

elsősorban a feltörekvő gazdaságokban, a válságkezelő gazdaságpolitikák növekvő adósságfelhalmozással jártak együtt

– sok esetben amerikai dollárban.

Az IMF már korábban is próbált nyomást helyezni a Fed-re, hogy az halassza el 2016-ra a kamatemelést Forrás: AFP/Mark Wilson

Már eddig is látszott, hogy az amerikai kamatemelési kilátások elkezdték felnyomni a finanszírozási költségeket, vagyis komoly kérdés, hogy a normalizálódásnak, és ezzel együtt egy erősödő dollárnak, milyen konkrét hatásai lesznek, különösen a feltörekvő piacokra nézve.

Az IMF vezér szerint egy ördögi kör megelőzéséhez soha nem látott fontosságúak a megfelelő gazdaságpolitikai intézkedések. A kihívások és a kockázatok ugyanis kezelhetők – hangsúlyozta Lagarde –, de csak akkor, ha az intézkedések támogatják a keresletet, megőrzik a pénzügyi stabilitást, és a megfelelő strukturális reformok is bevezetésre kerülnek.