A spanyolok benyújtották a számlát a VW-nak

Volkswagen
An activist holds up a sign reading "Stop Lying" (Schluss mit Luegen) during a protest of environmental watchdog Greenpeace in front of the headquarters of German car maker Volkswagen in Wolfsburg, central Germany, on September 25, 2015 ahead of the company's supervisory board meeting. Matthias Mueller, head of luxury sportscar maker Porsche, looks set to take the steering wheel at scandal-hit Volkswagen, replacing Martin Winterkorn who quit over the global pollution cheating scandal engulfing the group. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Közel egymillió olyan dízelmotoros gépjárművet adtak el az elmúlt években Franciaországban, amelyek a feltehetően csalásra lehetőséget adó szoftverrel üzemelő motorral rendelkeznek - közölte a Volkswagen franciaországi leányvállalata. Nagy-Britanniában is 1,2 millió VW lehet érintett. Közben a spanyol ipari miniszter közölte, hogy visszakéri a VW-csoporttól az autókra adott támogatást.
Vágólapra másolva!

A 948 064 érintett gépjármű közül 574 259 Volkswagen, 189 322 Audi, 66 572 Skoda és 93 388 Seat, valamint 24 523 Volkswagen márkájú haszongépjármű. A Volkswagen France nem közölte, hogy ezeket a járműveket mikor adták el pontosan. A legnagyobb európai autógyártó korábban annyit ismert el, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóba telepítettek olyan szoftvert, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem. A vállalat azt is jelezte, hogy az érintett ügyfeleket napokon belül tájékoztatják arról, hogy járműveiket rövidesen kijavítják, a motorok károsanyag-kibocsátási értékeit összhangba hozzák az előírásokkal.

Forrás: AFP/John Macdougall

Minden harmincadik autós

Az Egyesült Királyságban közel 1,2 millió járművet érint a VW-csalás, írja a Guardian. Ez a szám pontosan így oszlik el a különböző márkák közt:

  • 508 276 Volkswagen
  • 393 450 Audi
  • 76 773 Seat
  • 131 569 Skoda
  • 79 838 Volkswagen teherjármű

A brit statisztikai hivatal 2013-as adatai szerint az Egyesült Királyságban szűk 35 millió gépjármű van, ebből 29 millió személyautó.

Ez azt jelenti, hogy a szigetországban minden harmincadik autós buherált VW-motoros kocsival jár.

A Guardian szerint az eddigi adatokból úgy tűnik, az Egyesült Királyság lehet a VW-botrány által egyik legjobban érintett ország a világon.

A Volswagen brit leánya ugyanazt közölte, mint a francia: az érintett autósokat hamarosan értesítik, hogyan "korrigálják" majd a járműveiket, addig használják őket nyugodtan, mert teljesen biztonságosak.

A spanyolok visszakérik a pénzt

A spanyol kormány visszakéri a VW-csoporttól azt az autónként 1000 eurós (313 ezer forint) összeget, amellyel az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását támogatta, közölte José Manuel Soria spanyol ipari miniszter bejelentését. Spanyolország 2012-ben a PIVA-terv bevezetésével ösztönözte az autóeladásokat, amelyek jelentősen csökkentek a gazdasági válság hatására. A program lényege, hogy aki használt autóját környezetbarát gépkocsira cserélte, az 2000 eurós (626 ezer forint) támogatást kapott a vásárláshoz. A kedvezményt a kormány és a bekapcsolódó cégek, fele-fele arányban vállalták.

Az ipari miniszter szerint nyilvánvaló, hogy

a pénzt nem a vásárlóktól kérik vissza, hiszen ők jóhiszeműen jártak el, de megtévesztették őket.


A spanyol állam jelenleg vizsgálja, hogy milyen jogi lehetőségei vannak a pénz visszaigénylésére a Volkswagentől - mondta José Manuel Soria.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Julian Stratenschulte


Az nem hangzott el, hogy pontosan hány autó után kellene fizetnie a VW-nek. A PIVA-terv keretében idén májusig összesen 890 ezer régi autót cseréltek újra Spanyolországban, azaz a kormány 890 millió eurót (278 milliárd forint) fizetett ki a támogatásokra.

Világszerte 11 millió kamu VW

A VW-csoport 2009 és 2015 között világszerte 11 millió dízel dízelüzemű járművébe telepített olyan szoftvert, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások. Az érintett autók közül 5 millió Volkswagen, 700 ezer pedig Seat márkájú. Spanyolországban ebből a két márkából adják el a legtöbbet.