Matolcsy megint elővette az unortodox kártyát

Matolcsy György kamatcsökkentés
Budapest, 2013. november 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB növekedési hitelprogramjáról tartott konferencián a budapesti Marriott Hotelben 2013. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kelet-közép-európai bankrendszer jövője pozitív, ez a jövő pedig a hitelezésről szól – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
Vágólapra másolva!

Az MNB és a Magyar Közgazdasági Társaság közös rendezvényén Matolcsy György hangsúlyozta:

Magyarországon 2002 óta felelőtlen, fenntarthatatlan gazdaságpolitikát folytatott a jegybank – mondta az MNB elnöke.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Saját háztartásaink is felelőtlen módon viselkedtek – mondta a devizában eladósodott háztartásokról, de hozzátette: a felelőtlenség igaz a bankszektorra is.

– mondta Matolcsy.

Az MNB elnökének szavai szerint a 2008-as pénzügyi válság szinte mindent megváltoztatott a bankszektorban, így a kormányok, jegybankok, az üzleti szektor és a bankrendszer ügyfeleinek gondolkodását is átalakította. A gazdaságelméletben is sok alapvető fontosságú dolog megváltozott, például az árfolyamok és az infláció közötti kapcsolat, amely nem annyira közeli, nem annyira merev, és nem annyira erős – tette hozzá.

2010 óta azonban Magyarországnak sikerült "átfordítania" a gazdaságot, sikeres fiskális politikát vezetett be, lépésről lépésre csökkent az államadósság szintje.

A bankrendszer hozzáállása is átalakult, és a magyar háztartások, ügyfelek is felelősebbé, konzervatívabbá, konzekvensebbé váltak.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György szerint a jövőben egy új szabályozói rendszert is létre kell hozni, amely kiegyensúlyozottabb, mint az eddigi.


Az MNB elnöke szerint a kormánynak is segítenie kell a bankrendszert a hitelezésben és a beruházási projektek finanszírozásában.

Az unortodox módszerek maradnak

A jegybankok számára

szavai szerint hagyományosabb szerepet kell elképzelni, a válság által kikényszerített, bizonyos unortodox módszerek megőrzésével,

a fő banki szereplőknek azonban a kereskedelmi bankoknak kell lenniük – mondta a Bankrendszer jövője a közép- és kelet-európai régióban című konferencián a jegybank elnöke.

Matolcsy György hangsúlyozta: a kereskedelmi bankoknak aktív szerepet kell betölteniük, hitelezniük kell, és a beruházási projekteket finanszírozniuk.