Beindulhatnak az építkezések

Ócsai Szociális Lakópark építkezés devizakárosult
Vágólapra másolva!
Üdvözlendő hír, hogy kormány szerint is érdemes lehet csökkenteni a lakásáfát – közölte a Társaság a Lakásépítésért Egyesület. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lapinterjúban azt mondta, vizsgálják az áfacsökkentés megvalósításának részleteit.
Vágólapra másolva!

Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy a lakásépítések 27 százalékos áfájának csökkentése végre lökést adhatna a lakásépítési beruházásoknak - közölte a Társaság a Lakásépítésért Egyesület.

A lakásépítések áfájának csökkentése is lökést adhatna a beruházásoknak, a szaktárca most a lehetséges megvalósítás részleteit vizsgálja – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lapinterjúban.

Fotó: Origo

A TLE szerint az új lakások értékesítésére vonatkozó vételárat terhelő 27 százalékos áfát 5 százalékra kellene csökkenteni.

Ez kilendítené az új lakások építésének piacát a jelenlegi mélypontról, és fehérítené az építőipart is. Az épített lakások száma rövidtávon 20 000 körüli darabszámra emelkedne évente.

A mai magyar lakásállomány nem alkalmas arra, hogy több mint 400 évig fennmaradjon.

A 100 éves megújulási ütemhez évi 43.000 db lakást kellene építeni. A TLE kutatása azt mutatja, hogy a fiatalok korábban alapítanának családot, illetve nagyobb arányban képzelnék el Magyarország a jövőjüket, ha megfelelő otthonteremtési támogatáshoz jutnának, lennének minőségi, megfizethető bérlakások, támogatást kapnának a minőségi lakhatás megteremtéséhez.