A klímaváltozás odacsaphat a befektetéseknek is

The Governor of the Bank of England, Mark Carney, speaks at a dinner at Lloyd's of London in London on September 29, 2015. Carney spoke of risks posed by climate change to financial stability and long-term prosperity in a speech to business leaders hosted by insurers Lloyds of London. AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI
Vágólapra másolva!
A Bank of England kormányzója, Mark Carney ledobta a kesztyűt a fosszilis üzemanyag ipar elé, amikor arra figyelmeztette a befektetőket, hogy jelentős veszteségeket szenvedhetnek el a szektor miatt. A klímaváltozásra adott egyre sürgetőbb válaszok és a szigorodó szabályok miatt ugyanis az iparág vállalatai kutyaszorítóba kerülhetnek a jelentős tartalékaikkal együtt.
Vágólapra másolva!

Mark Carney, az angol jegybank elnöke egy kedd este Londonban tartott beszédében elsősorban arra utalt, hogy a brit befektetők kitettsége igen jelentős olyan szektorokban (akár biztosító), ami kapcsolatban lehet a klímaváltozással, így ez akár komoly veszélyt is jelenthet a jövőben. A FTSE 100 tőzsdeindex vállalatainak 19 százaléka például a természeti erőforrásokhoz és azok kitermeléséhez kötődik – írja a Financial Times.

Mielőtt túl késő lenne

A kormányzó figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás jelenlegi pénzügyi kockázatai jelentősen felerősödhetnek.

– hangsúlyozta.

Ez nem azt jelenti, hogy brit jegybank önmaga arra törekedne, hogy szigorúbb szabályozásokat léptessen életbe a pénzügyi vállalatokkal kapcsolatban – derül ki a tudósításból –, de egyértelműen bosszanthatja a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó társaságokat, akikkel szemben az aktivisták már fogalmaztak meg hasonló problémákat.

Számos olaj- és gázvállalat, mint a Royal Dutch Shell azonban úgy látja, ez az érvelés egyszerűen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy elsősorban a gyorsan növekvő fejlődő gazdaságok felől várhatóan növekedni fog az energiakereslet.

Mark Carney brit jegybankelnök a Lloyd's által szervezett vacsorán beszélt a klímaváltozás pénzügyi hatásairól Forrás: AFP/Dominic Lipinski

Beragadt készletek

A keményebb klímaszabályozással kapcsolatos kilátások felerősödtek december óta, amikor Párizsban 200 ország elkezdte kidolgozni az ENSZ tagállamok klímaváltozással kapcsolatos együttműködését.

Noha továbbra is kérdéses, hogy pontosan milyen intézkedésekre lehet majd számítani, a tudósok jelenleg úgy vélik, hogy biztosítani kellene, a globális hőmérséklet nem emelkedne 2 Celsius-foknál többet az iparosodás előtti korszakhoz képest. Ebben a célban pedig már a kormányok is megállapodtak.

Carney erre hivatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a tudósok azt is kidolgozták, milyen „büdzsé” mellett lehet elérni ezt a célt, és ez a jelenleg ismert olaj-, gáz- és széntartalékok egyötöde és egyharmada közti mennyiséget jelenti.

Amennyiben ha ez a számítás csak megközelítőleg igaz, akkor a tartalékok jelentős része „beragadhat”, mert a felhasználáshoz olyan drága technológiát kellene alkalmazni, hogy az átalakíthatja a fosszilis üzemanyagok teljes gazdaságtanát - hangsúlyozta Carney.

Amivel Miamiban is egyre többet találkozni - a tengerszint emelkedése miatt egyre többet árasztja el az utcákat a víz (2015. szeptember 29.) Forrás: AFP/Joe Raedle

Segítség a befektetőknek

Carney figyelmeztetett, hogy a nagykereskedelmi kilátások változása, különösen, ha hirtelen következik be, akár destabilizálhatja is a piacokat. A kormányzó egyébként a londoni Carbon Tracker agytröszt gondolatait ismételte meg, mely szervezet már évekkel ezelőtt kidolgozta a beragadt szén-eszközök elméletét.

Az előadás során Carney jelezte, hogy az általa vezetett nemzetközi Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) javasolhatja a G20-országoknak, hogy segítsék a befektetőket abban, hogy összehasonlíthassák az egyes eszközök „szénintenzitását”.

A kormányzó emellett egy olyan munkacsoport felállítását javasolta, amely kidolgozna egy önkéntes információs standardot, amely szintén segítheti a befektetőket a potenciális kockázatok felmérésében azáltal, hogy tisztább képet kaphatnának az egyes vállalatok „karbonlábnyomáról”. Carney végül hangsúlyozta, hogy

a klímaváltozás végül fenyegetést jelent majd a pénzügyi ellenálló képességre és a hosszú távú jólétre,

és noha még van idő cselekedni, a lehetőségek végesek, és egyre szűkülnek.