Milliárdos üzletet dobott vissza a Shell

Alaszka olaj kitermelés
Protesters gather at Park Strip to demonstrate against Shell oil August 31, 2015 near the Dena’ina Convention Center, in Anchorage, Alaska where US president Barack Obama will deliver a speech. President Barack Obama will attend a glacier conference to deliver a speech designed to dramatically underscore the impact of global warming on the enviroment. AFP PHOTO /JEROME CARTILLIER
Vágólapra másolva!
A Royal Dutch Shell felfüggesztette az Alaszkához közeli Csukcs-tengeri feltárásokat. Sem az olaj, sem a gáz mennyisége nem elegendő, hogy a kitermelés gazdaságos legyen. A brit-holland társaság a túlszabályozottságot is kifogásolta. Az olajár lefelé vette az irányt.
Vágólapra másolva!

A brit-holland transznacionális vállalat hétfőn közölte, hogy 6800 láb (mintegy 2070 méter) mélységig fúrtak le az északi sarkkörön túl, a Csukcs-tengeren (a Jeges-tenger egyik peremtengerén), az alaszkai Barrow település magasságában, a parttól 240 kilométerre.

A július elején kezdődött próbafúrások azonban egyértelműen csalódással végződtek, nem elég meggyőzőek ahhoz, hogy folytassák a kutatást.

A döntésben a kedvezőtlen eredmény mellett a projekttel kapcsolatos óriási költségek és a bizonytalan környezetvédelmi szabályozás is szerepet játszott.

Régóta fúrták

A Shell hosszú ideje küszködik a környéken. A vállalat három évvel korábban már zátonyra futott egy projekttel Alaszkában. Akkor környezetvédő aktivisták követelték az amerikai vezetéstől, hogy szigorítsák a kitermelés szabályozását a térségben. A zöldek azt kifogásolták, ha bekövetkezik egy olajszennyezés, annak beláthatatlan környezeti hatásai lesznek a régióban - írja a Bloomberg.

A Shell alaszkai olajfúrásai ellen tiltakozó környezetvédők (2015. augusztus 31.) Forrás: AFP/Jerome Cartillier

Barack Obama amerikai elnök éktelen haragra gerjesztette a környezetvédőket, amikor májusban engedélyezte az olajfúrások megkezdését a Shellnek.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet arra figyelmeztetett, hogy hatalmas kockázatokat jelent az Arktisz állat- és növényvilágára és az egész térségre a Shell terve.

Obama az Alaszkán augusztus végén tett látogatásán védelmébe vette döntését, azt hangoztatva, hogy az amerikai gazdaságnak még mindig nagyban kell támaszkodnia a kőolajra és a földgázra. Ugyanakkor azt ígérte, hogy a lehető legszigorúbb előírásokkal próbálják elejét venni bármiféle környezetszennyezésnek.

Harc az Északi-sarkért

Az északi-sarki olajmezők régóta kiemelt szereppel bírnak az olajipari vállalatok portfóliójában. Becslések szerint a Földnek ebben a régiójában található a világ feltáratlan kőolaj- és földgáz-készleteinek egyötöde. Az USA nyersolaj-tartalékainak 9 százaléka található Alaszkában, ami közel 2,9 milliárd hordónyi mennyiséget jelent. Az Egyesült Államok teljes földgáztartalékainak pedig két százaléka lelhető a térségben.

A Shell eddig 6 milliárd dollárt fordított az Északi-sarkvidék feltárására.

A Shell október 29-én megjelenő gyorsjelentésében számol majd be az alaszkai fúrások leállításával kapcsolatos költségeiről. A vállalat hétfőn mindössze annyit közölt, hogy alaszkai tevékenysége mintegy 3 milliárd dollárral terheli meg mérlegét, és 1,1 milliárd dollárt kell kifizetnie alvállalkozóinak az érvényes szerződések alapján.

Év elejétől kezdve a Shell-részvények értéke 30 százalékkal került lejjebb a londoni tőzsdén.

A Shell-részvények árfolyammozgása a londoni tőzsdén az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com

Kihatott a piacra

Annak ellenére, hogy egymást követő négy hétben olajkutak leállításáról jönnek a hírek a tengerentúlról, az olaj árfolyama mégis lefelé vette az irányt a hétfői kereskedés során. Már a hétfői kereskedés elején 0,5-1,0 százalékos mínuszban kereskednek a fekete arannyal, a Brent hordónkénti ára elérte 48,13 dollárt, míg az amerikai WTI nyersolaj kurzusa 45,26 dollárig csúszott.

A nyersolaj árfolyama több mint 10 százalékkal esett vissza az augusztus végi kereskedéshez képest.

Az augusztus végi fellendülés után oldalazó mozgásba váltott az olajár Forrás: Investing.com