Nincs meg az átütő siker a függetlenséghez

Catalonia Katalónia Spanyolország
Catalan pro-independence supporters celebrate as they wave European and Catalan flags following the closing of polling stations during Catalan regional election on September 27, 2015 in Barcelona. Separatists in Catalonia claimed victory today in a regional election that they have vowed will lead to them declaring the region independent from Spain. AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
 A közel végleges eredmények szerint a Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés nyerte Spanyolországban a katalán regionális parlamenti választásokat, és bejutott a törvényhozásba egy másik függetlenség párti erő is. A pártok ugyanakkor egymásnak ellentmondóan értékelik a vasárnap született eredményt.
Vágólapra másolva!

Csak koalícióval van többség

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál az önálló katalán állam megalakítását szorgalmazó politikai erő 62 helyet szerzett a katalán parlamentben a rá leadott 39,6 százalék szavazattal. Egy másik függetlenségi párt, a Junts pel Sí lehetséges szövetségesének tartott Népi Egység (CUP) a szavazatok 8,2 százalékával tíz képviselői helyet szerzett a katalán parlamentben. A két pártnak így együtt, ha koalícióra lépnének, abszolút többsége lehetne a regionális törvényhozásban.

Az önálló Katalónia létrehozásáért kiálló politikai erők a függetlenség győzelmét látják benne, a megszerzett képviselői mandátumokra hivatkozva, míg

a többiek szerint a katalánok többsége nem akarja az elszakadást, mert összességében kevesebb mint 50 százalékuk szavazott erre.

Az 5,5 millió választásra jogosult 77 százaléka vett részt a szavazáson, 130 ezren levélben kérték szavazatuk leadását. Közülük 23 ezren külföldön voksoltak.

A Junts pel Sí választási központjánál Barcelonában euforikus hangulatban ünnepelt az összegyűlt tömeg. Raül Romeva, a tömörülés listavezetője azt mondta: a győzelem politikai és morális felhatalmazást ad ahhoz, hogy megkezdjék a katalán köztársaság építését.

A katalán választásokon győztes Junts pel Sí párt vezetője ünnepli a sikert - vajon mire lesz elég? Forrás: AFP/Lluis Gene

Nincs közös platform a véleményekben

A parlamentbe bejutó másik függetlenségi párt, a Népi Egység (CUP) korábban kijelentette: nem hajlandók együttműködni Artur Mas katalán elnökkel. Antonio Banos, a CUP listavezetője az eredmények ismeretében mindenesetre úgy fogalmazott, hogy a szavazók kiállították az autonómia "halotti bizonyítványát".

A választásokon második, magát középpártként meghatározó Ciudadanos szimpatizánsai szintén ünnepeltek, mivel a szavazatok 17,9 százalékával 25 mandátumot szereztek az eddigi 9-hez képest. Inés Arrimadas listavezető az eredményre hivatkozva új választások összehívását és Artur Mas lemondását követelte, hogy az emberek a pártok és a programok között választhassanak, mert szerinte a mostani szavazás nem arról szólt. Úgy értékelte, hogy a többség elutasította a függetlenséget, mivel az arra leadott szavazatok összessége nem éri el az 50 százalékot.

A harmadik helyen a katalán szocialista párt végzett, a szavazatok 12,6 százaléka 16 mandátumot jelent a számukra, ez néggyel kevesebb, mint eddig. Miguel Eceta listavezető a győzteseknek gratulálva szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazatok számát tekintve a függetlenségi pártok nem kapták meg a kellő felhatalmazást elképzeléseikhez.

A baloldali Catalunya Sí que es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) 11 mandátumra válthatja az elnyert 8,9 százaléknyi voksot. Vezetőjük, Lluís Rabell az eredményt "a vártnál rosszabbnak" értékelte. Véleménye szerint a függetlenségi pártok egyértelműen nyertek, és felvetette egy egyetértésben megtartott népszavazás összehívását a kérdésben.

A spanyol kormány már ekézi az eredményeket

Az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásra hivatkozva azt jelentette: a központi kormány éppen erre hivatkozva a függetlenség bukásaként értékeli az eredményt.

Pablo Casado, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) szóvivője Madridban kijelentette, hogy folyatni fogják "a törvényesség garantálását" és meg fogják védeni Spanyolország egységét.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppártnak (PP) 11 képviselője ülhet majd az új katalán törvényhozásban. A választók 8,4 százaléka voksolt rájuk, ezzel 8 képviselői helyet vesztettek a most lezárt parlamenti ciklushoz képest. Xavier García Albio listavezető az eredményt "nem jónak" és "nem a vártnak" nevezte, továbbá hangsúlyozta, hogy szerinte a katalánok többsége nincs az elszakadás mellett a voksok aránya alapján.

Fennmarad a bizonytalanság

A katalán választásokon győztes Junts pel Si korábban azt ígérte, ha többséget szereznek a katalán parlamentben, 18 hónapon belül megtörténhet az elszakadás, független jegybankkal, devizával és gazdasággal. A függetlenedés nagy érvágás lenne Spanyolország számára, mivel a 7,5 milliós lakosságú autonóm közösség a spanyol GDP egyötödét adja.

Az elszakadással kapcsolatos terv rengeteg kérdést vetne fel: fizetőeszköz és bankok helyzete, közszolgáltatások leválasztása, stb. A spanyol bankszövetség nyilatkozata szerint Katalónia Spanyolországtól való elszakadása jogi bizonytalanságot okozna, és akár több bank is átgondolná az ottani piacon való részvételt.

Fellélegzés a piacon

Igazából a várakozásoknak megfelelő eredmény született, sőt nem hozta a függetlenedésre törekvő katalán pártok átütő sikerét a vasárnapi választás. Így ha felszínen is maradnak Katalónia függetlenedési törekvései, vélhetően arról majd népszavazás dönthet.

Mindenesetre hétfő reggel a spanyol tőzsde index szembe megy a nemzetközi hangulattal,

mivel 0,7 százalékos pluszban kereskedik, holott a vezető európai börzék inkább a negatív tartományban mozognak.

A bizonytalanság már a választások előtt is meglátszódott a spanyol kötvényhozamokon, amelyek árazták a megnövekedett kockázatot Európa többi részéhez képest. De vasárnapi választások után a spanyol kötvényhozamok is csökkenni kezdtek, megszakítva ezzel az elmúlt 3 kereskedési nap tendenciáját. Ugyanúgy hasonlóan pozitív folyamatot látni a katalán és a spanyol 5 éves állampapír-hozamok közötti különbség (spread) terén is, azaz a múlt héttel ellentétben szűkült a különbözet.

A spanyol tőzsdeindex (IBEX) árfolyammozgása az elmúlt 4 hónapban Forrás: Investing.com