Nemzetközi trükközésre csaphat le Svájc

UBS bank Svájc
A picture shows a sign of Swiss banking giant UBS at a branch in the Swiss capital Bern on October 14, 2014. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Jelentős svájci pénzintézetek nemzetközi nagybankokkal együtt manipulálhatták egyes nemesfémek árfolyamait. Amennyiben a svájci hatóságok gyanúja beigazolódik, az elkövetők jelentős bírságokra számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A svájci versenyhatóságok hétfőn azt közölték, hogy nyomozást folytatnak hét nagybankkal kapcsolatban, melyek manipulálhatták többek között az ezüst, az arany és más nemesfémek árát.

A svájci felügyelet azt közölte, hogy az elindított vizsgálat tárgya a svájci UBS és Julius Baer csoportok összejátszása olyan külföldi bankokkal, mint a Deutsche Bank, az HSBC, a Morgan Stanley vagy a Mitsui – írja a MarketWatch.

Megállapításuk szerint

megalapozott a gyanú, hogy a bankok illegális verseny-megállapodásokat köthettek egymással az árak – konkrétan a legjobb eladási és vételi ajánlat közti árfolyam, az úgynevezett bid ask-spread – manipulációja érdekében.

Ez olyan nemesfémeket érinthetett, mint az arany, az ezüst, a platina vagy a palládium.

A nyomozás várhatóan 2016-ban vagy 2017-ben fejeződhet be – mondta Patrik Ducrey, a svájci versenybizottság igazgatója. Ducrey azonban nem nyilatkozott arról, hogy pontosan mekkora értékű üzletekről van szó, illetve hogyan került mindez napvilágra.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a bankok valóban megsértették svájci versenyszabályokat, úgy a lehetséges maximális pénzbírság elérheti a pénzintézetek bevételeinek 10 százalékát.

Korábban a devizapiacon játszottak össze

Idén májusban a világ legnagyobb bankjai közül ötöt találtak bűnösnek az amerikai és brit hatóságok devizapiaci manipulációs ügyben, így 5,6 milliárd dolláros bírság kifizetésére kötelezték őket. Ráadásul az öt közül négy kénytelen volt beismerni, hogy bűncselekményt hajtott végre. Akkor az ügyben érintett öt nagybank (JP Morgan, Citigroup, Barclay's, Royal Bank of Scotland, UBS) megállapodást kötött az amerikai és brit hatóságokkal az évek óta húzódó devizapiaci manipulációs ügyben. A vizsgálatok során fény derült arra, hogy az érintett pénzintézetek számos esetben bizalmas információkat osztottak meg egymással, illetve összejátszottak a bankközi devizapiacon működő fixing árfolyamok kialakításában.