Kormányzati felelőse lesz az adóügyeknek

Varga Mihály; Tállai András Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Budapest, 2012. június 4.
Varga Mihály, az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter (b) és Tállai András fideszes képviselő beszélget az O
Budapest, 2012. június 4. Varga Mihály, az IMF-fel és az EU-val folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter (b) és Tállai András fideszes képviselő beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Önálló adóügyi államtitkárság jön létre a Nemzetgazdasági Minisztériumban, a vezetője Tállai András lesz, miniszterhelyettesi rangban. Korábban olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a NAV beolvadhat a kormányba, Tállai András vezetésével. A minisztérium az Origónak azt nyilatkozta, egyelőre nem szűnik meg a NAV.
Vágólapra másolva!

Tállai András a jövőben miniszterhelyettesként fogja felügyelni az adóügyeket, a Nemzetgazdasági Minisztériumon (NGM) belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként, olvasható az NGM közleményében, amelyben az új államtitkárokat jelenti be a tárca.

Ez nem NAV vége

A nyáron már találgatások láttak napvilágot arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) államtitkársággá vagy minisztériummá alakulhat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztusban azt mondta, Tállai András a párt adószakértője, de arról nem akart nyilatkozni, ő lesz-e Vida Ildikó utódja. A találgatások szerint Tállai akkor ülhetne be Vida Ildikó megüresedett székébe, ha a NAV-ból minisztériumot hoznának létre, mert így Tállainak nem kellene lemondania a parlamenti mandátumáról.

A minisztérium az Origóval azt közölte, a kormány még nem döntött az adóigazgatás átalakításáról, a NAV egyelőre nem szűnik meg, megmarad az NGM felügyelete alatt álló önálló intézménynek.

Tállai András miniszterhelyettes lesz, az új adóügyi államtitkárságot vezeti majd Forrás: MTI/Kovács Tamás

Új államtitkárok az NGM-ben

De nem csak Tállai András kap új pozíciót az NGM-ben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Hornung Ágnest javasolja a tárca pénzügypolitikáért felelős államtitkárának. Hornung Ágnes 2015. október 1-jétől töltheti majd be Orbán Gábor július végén megüresedett posztját. Varga Mihály a 2015. szeptember 30-i hatállyal lemondott Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár helyére 2015. október 1-jétől Cseresnyés Pétert javasolja. A nemzetgazdasági miniszter Lepsényi Istvánt javasolja a tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkárának. Lepsényi István 2015. november 1-jétől töltheti be Glattfelder Béla posztját.