Nagy lehetőség a startupoknak a budapesti verseny

Vágólapra másolva!
Mint arról nemrég beszámoltunk, október 12 és 15 között Budapesten rendezik meg a Magyar Innovációs TechShowt. Ma zárult le a jelentkezés, a szervező Mobilitás és Multimédia Klaszter 12 startupot fog kiválasztani. Utánajártunk, pontosan mit jelenthet ez a lehetőség a szerencséseknek.
Vágólapra másolva!

Málnay Barbabás, a Mobilitás és Multimédia Klaszter ügyvezetője az Üzletrésznek elmondta, a verseny valóban globális lesz: a közönség soraiban összesen több ezer nagyvállalati döntéshozó, szakpolitikus, külföldi újságíró foglal majd helyet. Márpedig nem mindennap esik meg egy magyar kisvállalat döntéshozójával, hogy ilyen társaság előtt mutatkozhat be.

„Az üzleti partnerségek és megrendelések gyakran múlnak azon, hogy egy cég a megfelelő pillanatban a megfelelő helyen van – mondta Málnay Barnabás. – A budapesti ITU konferencia remélhetőleg több cég esetében is a megfelelő hely és pillanat lesz.” Hozzátette, az, hogy a startupok megmutathatják magukat önmagában is üzlethez vezethet. „A legoptimistább forgatókönyv, ha sikerül olyan vállalati döntéshozók figyelmét felkelteni, akikkel a kapcsolat konkrét üzleti lehetőségekhez vezet, vagy olyan kulcsszereplőkkel megismerkedni, akik belépőpontot jelenthetnek egy adott külföldi célpiac meghódításához” – így az ügyvezető.

A tőke nem minden

Málnay Barnabás szerint a leginkább ígéretes startupok nagy része önerőből éri el azt a meredek növekedési pályát, amelyhez már nem kell befektetőt keresnie, mert a kockázati tőkések maguktól rátalálnak. És bár tény, hogy már a korai fázisban is hatalmas előnyt jelenthet a befektetés, egy tőkeinjekció önmagában semmit nem old meg. Csak éppen ambiciózusabb tervezést és gyorsabb haladást tesz lehetővé.

A kockázati tőke speciális ügy

„Magyarországon sajnos még továbbra sem mindig működik megfelelően a kockázati tőke és a startup vállalkozások egymásba kapaszkodó dinamikája – véli Málnay –, különösen amikor az egyik oldalon a kockázati tőkét egyfajta pályázati forrásnak tekintő vállalkozók, a másikon kihelyezési kényszer alatt álló és a valódi kockázati tőkétől idegen reflexekkel dolgozó befektetők találnak egymásra. De szerencsére van egy sor jó példa is, ilyen az elmúlt két évből az IND, a Distinction, a Radoop, a Medimass vagy a SequenceIQ sikertörténete.”

Ne azt várjuk, hogy felfedezzenek

Málnay Barnabás hangsúlyozza, ez a siker általában nem egyetlen szerencsés pillanaton, filmszerű berobbanáson múlik. „De a hosszú és kitartó munkának kétségtelenül az is része, hogy az ember minden olyan lehetőséget ragadjon meg, amely kiemelheti a zajból, váratlan találkozásokat hozhat, új horizontokat nyithat. Azt gondolom, hogy az októberi ITU konferencia egy effajta különleges, megragadásra érdemes lehetőség lesz a résztvevő kiállítók számára” – zárta az ügyvezető.