A menekültek megjavították a pesti albérletpiacot

30 négyzetméteres lakás
Vágólapra másolva!
Újra olcsóbban hirdetik a budapesti albérleteket. Több felújítás is most fejeződött be, és azok a lakástulajdonosok is most kezdték el lefelé nyomni az árakat, akik a nyáron még a rövid távú lakáskiadással próbálkoztak. Ma már viszont nehezebben megy az üzlet, mert a foglalások elmaradnak, aminek a menekültekhez is van köze.
Vágólapra másolva!

A menekültválságot kísérő nemzetközi hírverés miatt megtorpant a budapesti turizmus. A magánszálláshelyek tulajdonosai szerint – ők azok, akik az Airbnb felfutásával a turistákra szakosodva adják ki a lakásaikat – ez is közrejátszik abban, hogy megroppan a piac a szezon zárásával. Érezhető a kínálat bővülése is: a szálláshelyek magas száma miatt is árversenybe kényszerülnek a tulajdonosok. Sokan ezért most inkább kiszállnának. Legalábbis ez látszik a megjelent hirdetéseken.

Egy tipikus hirdetés a hetekben feltűntek közül. A következő szezonig keresnek bérlőket egy belvárosi lakásba, amely láthatóan rövid távú kiadásra van berendezve Forrás: Facebook

Sokan csak április végéig, a nyár elejéig hirdetnek, de van több olyan új hirdetés is, amelyben legalább egy évre keresnek albérlőt. A megkérdezett lakástulajdonosok elmondták, hogy a turisták egyre inkább elkerülik az országot, annyi foglalás sem érkezik most, mint tavaly novemberben vagy februárban, amelyek egyébként a legrosszabb hónapnak számítanak.

Sok a visszamondás is, több vendég a menekültválságra vagy az amiatt kialakult közlekedési nehézségekre hivatkozik

– mondta el lapunknak egy hirdető.

Vannak külföldiek, akik most távol maradnak az országtól Forrás: MTI/AP/Huszein Malla

Ebből a helyzetből menekülhetnek a szálláshelykiadók. Egyre több hirdetés jelenik meg az interneten olyan szállásadóktól, akik a magánszálláshely-piacról akarnak kiszállni. Emiatt most több, a nyár véginél jóval olcsóbb apartmant is lehet bérelni a pesti belvárosban.

Most készültek el a lakások, amiket tavasszal vettek meg

A menekültválság, az őszi-téli visszaesés mellett még más is betesz az ingatlanosoknak. Egy megkérdezett ingatlanszakértő szerint is lefelé mennek az árak, amihez hozzájárul, hogy mostanra készültek el azok a lakások, amelyeket még tavasszal vagy a nyár elején vettek a befektetők.

A hirdetési oldalakon is egyre lejjebb mennek az árakkal Forrás: Albérlet.hu

Nagy pörgés volt ugyanis az ingatlanpiacon. Ez a szakértő szerint még nem is állt meg, egyre többféle lakás után érdeklődnek a tulajdonosok. Az albérlőknek kedvez, hogy ezek a befektetők minél hamarabb szeretnének biztos bevételhez jutni.

A frissen felújított lakások tehát ugyancsak lefelé nyomják az albérletárakat.

Mindemellett jó hír még az albérletkeresőknek, hogy a piacra kerülő lakások minősége is egyre nő. Régi, elnyűtt bútorokkal felszerelt ingatlanok helyett többnyire szépen berendezett lakások jelennek meg a piacon.