Jó a rektor-kancellár viszony a felsőoktatási államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
A felsőoktatási államtitkár szerint helyes döntés volt a kancellári rendszer bevezetése, mert így csökkent az egyetemek adóssága is. 2013 óta a felére csökkent az egyetemek adósságállománya.
Vágólapra másolva!

Palkovics László felsőoktatási államtitkár pénteki online fogadóóráján úgy fogalmazott: "a kancellárok rendszerének tavalyi bevezetése már az elmúlt csaknem egy évben megmutatta, hogy az egyetem szakmai-stratégiai (rektor) és operatív irányításának szétválasztása - mint ahogy az egyébként megtörtént a világ majdnem minden egyetemén - helyes döntés volt."

Jó rektor-kancellár viszony

Mint mondta, 2013 augusztus végére a felsőoktatási intézmények mintegy

20 milliárd forint adósságot halmoztak fel, amely mára 9 milliárdra csökkent.

Hozzátette, az adósság év végére várhatóan tovább csökken.

Elmondta azt is, alapvetően jó a viszony a rektorok és a kancellárok között, és bár vannak vezetésbeli és megközelítésbeli eltérések, ezek mértéke nem veszélyezteti a hatékony együttműködést.

Indul a duális képzés

Az MTI kérdésére arra a sajtóinformációra, miszerint az egyes képzési területeken

központilag előírt tanulmányi átlagra lenne szükség

az államilag finanszírozott helyek megtartásához, és ahhoz, hogy a hallgatót ne sorolják át önköltséges képzésre, azt válaszolta: a tervezet széles körű szakmai egyeztetését pénteken tartják.

A hallgatókat leginkább érintő-érdeklő kérdés az átlageredmény, ami a törvénynek megfelelően "és" relációban jelent meg a munkamennyiségi követelménnyel együtt. A modellszámítások eredményei alapján fognak megállapodni először a szakmai egyeztetés szintjén, míg a végleges megállapodás a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén várható majd - jelezte Palkovics László.

Jöhetnek a vállalati oktatók

Az államtitkár további felvetésre kitért arra, hogy szeptembertől 21 egyetem, csaknem 400 cég és az ezret közelítő hallgató részvételével indult el a duális képzés, aminek az első tapasztalatairól néhány hónap múlva lehet érdemben beszélni. A 2016-os tanévre vonatkozó szerződések előkészítése már folyik, november 13-ig fogják az erre vonatkozó javaslatokat benyújtani az egyetemek a Duális Képzési Tanácshoz.

Közölte azt is, az egyetemek szeptembertől már alkalmazhatnak úgynevezett mesteroktatókat, vagyis vállalati szakembereket, miután már életbe lépett az új felsőoktatás törvény. A törvény egyben PhD-hallgatók és posztdoktorok számára is biztosít kiemelt finanszírozási feltételeket, bár ezek egyelőre még nem elérhetők, a kidolgozásuk még zajlik.