Túl magas a német minimálbér a menekülteknek

migráns menekült migránsok menekültek sid horvátország
Sid, 2015. szeptember 23. Migránsok a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében 2015. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Nehezen találhatnak maguknak munkát a Németországba érkező menekültek. Az Ifo gazdaságkutató elemzésére több magyar lap is hivatkozott, mint bizonyítékra a menekültek alulképzettségére. A németek viszont inkább csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a náluk érvényben lévő 2669 forint körüli minimálbér túl magas ahhoz, hogy a menekültek gyorsan munkát találjanak.
Vágólapra másolva!

Ha 800 ezer menekült érkezne idén Németországba, ahogy azt most feltételezik, akkor a konzervatív számítások szerint is mintegy 10 milliárd eurójába (3140 milliárd forint) kerülne az ellátásuk az államnak. Épp ezért nagyon nem mindegy, hogy a beáramló tömegek mennyire gyorsan tudnak beilleszkedni, és milyen ütemben tudják felvenni a munkát.

Menekültek a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az olyan, menekülteket adó országokban, mint Szíria, Irak, Afganisztán, viszonylag alacsony a diplomások száma, és nagy az írástudatlanság is az európai országokhoz képest. Ha az ideérkező menekültek nem is az országuk átlagát képviselik, akkor is gondjuk lehet a gyors elhelyezkedéssel.

KAPCSOLÓDÓ DokumentumAz Ifo-gazdaságkutató intézet tanulmányahttp://www.cesifo-group.de/DocDL/sd-2015-18-battisti-etal-einwanderung.pdf
Németországba érkezett menekültek
2014. jan. - 2015 .júl.
Befogadott Diplomások aránya a forrásországban
Szíria 81 432 fő 100% 6,2%
Albánia 37 218 fő 3% 12,9%
Koszovó 36 905 fő 0% 18,5%
Szerbia 28 814 fő 0% 18,5%
Afganisztán 19 306 fő 67% 5,5%
Eritrea 18 169 fő 98% 2%
Irak 15 846 fő 87% 9,5%
Macedónia 11 128 fő 12,2%
Nigéria 7 621 fő 29% 1,7%
Pakisztán 7 829 fő 27% 7,6%
Egyéb 104 527 fő
Összesen 368 795 fő 46% 9%
Forrás: Ifo

Ennek oka elsősorban a német minimálbérszabályokban keresendő: a legalacsonyabb órabér, amelyet fizetni kell Németországban, bruttó 8,5 euró (2669 forint).

Előfordulhat ugyanakkor, hogy az érkező menekültek egy részének nem tudnak olyan munkakört biztosítani a német cégek, ahol a keletkező hozzáadott érték alapján ez a bér kitermelhető.

(Emlékeztetőül érdemes felidézni, hogy a magyar fuvarozócégek is tiltakoztak a német minimálbér bevezetése ellen, mert nem tudták volna kifizetni azoknak a sofőreiknek, akik a német utakra tévednek. Később Németország elállt attól, hogy a más országban foglalkoztatottakra is kötelezővé tegye ennek alkalmazását, ha államhatárain belülre esik munkavégzésük.)

2669 forint

Az elemzés azt állítja, hogy a menekültek nagy részének gond lenne a gyors elhelyezkedés, ha a minimálbér változatlan marad.

Az esélyek valószínűleg nagymértékben nőnének, ha csökkentenék a kötelezően fizetendő bért.

Erre azért is nagy az esély, mert az országban több mint egymillió betöltetlen álláshelyet regisztráltak a munkáltatók.

Tanulmányban nem elsősorban a diplomások elhelyezkedési nehézségeire gondolnak, hanem a beérkezők nagy részét adó, nyelvet még nem beszélő tömegekre. Nekik nehézkes lehet az elhelyezkedés, ha egy némettel kell megküzdeniük ugyanazért a bérért. Olcsóbban viszont foglalkoztatni tudnák a munkáltatók, így új munkahelyek is létrejöhetnének.

Egyes országokban regisztrált betöltetlen állások Forrás: Eurostat

Az Ifo számításai szerint a jelenlegi ellátásokkal és minimálbérrel számolva középtávon nincs haszna a menekültekből a német gazdaságnak, mert a munkaerőpiacon tapasztalt esetleges előnyöket túlszárnyalják a munkanélküliség emelkedése miatti problémák és a menekülteknek járó juttatások. Hosszú távon pedig attól félnek, hogy a menekültek hazamennek, ha stabilizálódik a helyzet az országukban.