A szakértőket is meghökkentette a PISA-teszt eredménye

iskola számítógép diákok
TO GO WITH AFP STORY LIFESTYLE-EDUCATION-EGYPT Egyptian students attend a secondary school class at the "Futures Tech" private school in Cairo on October 23, 2013. Classes are overcrowded, curriculums out of date and facilities crumbling. In Egypt, frustrated parents have for decades relied on private tutors as overpopulation and government neglect have eviscerated public education. AFP PHOTO/KHALED DESOUKI
Vágólapra másolva!
Harmincnégyből a harmincadik helyen végeztek a magyar diákok az internetes szövegértést mérő teszten, sokan bele sem kezdtek a feladatokba. Az élen ismét csupa ázsiai ország végzett.
Vágólapra másolva!

A most megjelent statisztikát még a 2012-es PISA-felmérések alapján készítették el. A tesztek során azt mérték, hogy a 15 évesnél idősebb tanulók számítógépes ismeretei mennyiben függnek össze a szövegértési és természettudományos alapkészségekkel. Emellett először mérték fel a diákok úgynevezett digitális szövegértési képességeit – utóbbin a magyar gyerekek rendkívül rosszul teljesítettek, alulról a negyedikek, a 34 OECD-országból a harmincegyedikek lettek.

Nem váltja ki a tanárt a számítógép

A Kölöknet.hu szerint azért tartott ilyen sokáig kiadni az eredményeket tartalmazó kötetet,

A tesztek alapján ugyanis kiderült: nem lettek jobbak azoknak a tanulóknak a matematikai, természettudományos készségei és szövegértése sem, akiket infokommunikációs eszközök segítségével tanítottak. Sőt, a matematikai teljesítmény egyenesen romlott azokban az iskolákban, ahol az egy tanulóra jutó legtöbb számítógépet használták 2003 és 2012 között.

Nem tesz jót az iskolai teljesítménynek a túlzott számítógép-használat Forrás: AFP/Khaled Desouki

Az eredmények alapján megállapítható, hogy azok a diákok, akik időnként használnak számítógépet (akár otthon, házifeladat-íráshoz, akár iskolában), jobban teljesítettek, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán dolgoznak számítógépen.

Ahogy azonban egyre intenzívebbé válik a számítógép-használat, úgy romlik a diákok matematikai és szövegértési teljesítménye is.

A magyarázat valószínűleg az, hogy sok iskolában a tanárok a munkájuk túl nagy részét bízzák a gépekre, de egy felkészült pedagógust nem lehet programokkal helyettesíteni. Emellett könnyebben elterelődik a diákok figyelme, amikor számítógépen kell dolgozniuk, hiszen csak egy kattintásra van a tananyagnál jóval érdekesebb Youtube vagy Facebook.

A magyar diákok különösen rosszul teljesítettek az úgynevezett digitális szövegértési teszten. Ennek során egy Seraing nevű belga városról kellett különféle kérdéseket megválaszolni, amelyekre a város fiktív honlapján találhatták meg a válaszokat. Vagyis egyszerre mérték a diákok szövegértési készségeit és azt, hogy mennyire tudnak eligazodni az interneten.

Nem pótolja a felkészült pedagógust az informatika Forrás: MTI/Vajda János

Követték, hogy hova kattintanak

Annak felmérésére, hogy a gyerekek mennyire összeszedetten interneteznek, a feladatkor használt gépeken egy nyomkövető program futott, amely naplózta, hova kattintanak, mennyi időt töltenek egy-egy oldalon a feladat megoldása során. Ez alapján négyféle lépést különböztettek meg

  • releváns,
  • nem releváns,
  • téves, de korrigált,
  • téves és nem korrigált lépéseket.

A tesztek során a magyar diákoknak igen gyakran akadt nehézségük az információk megtalálásával, rossz helyre kattintottak, vagy sokáig tartott megtalálniuk a válaszokat.

20 százalék funkcionális analfabéta

Általában ugyanazok a diákok teljesítettek alul ezen a teszten, akiknek a szövegértéssel is problémáik akadtak. Magyarországon évek óta folyamatosan romlik a diákok teljesítménye a szövegértésteszteken, a 2014-es felmérések alapján már a diákok 20 százaléka tekinthető funkcionális analfabétának.

A magyarok mellett rosszul teljesítettek a digitális teszten a brazil, a chilei, a kolumbiai, az egyesült arab emírségekbeli tanulók is – ezekben az országokban szintén problémák vannak a diákok szövegértésével is. A szövegértés mellett az interneten való tájékozódás nehézsége arra is utal, hogy nem megfelelő a diákok térérzékelése vagy szervezési készsége sem.

Az offline és online szövegértés összefügg Forrás: flickr Richard Phillip Rücker

Ázsia lekörözhetetlen

A digitális feladatokat a leggyorsabban az ausztrál, kanadai, francia és amerikai diákok oldották meg, azonban ők viszonylag gyakran hibáztak is. Ezzel szemben a kínai, a japán és az ír diákok több időt töltöttek a feladatokkal, de több helyes választ is adtak. A magyar diákokra kevésbé volt jellemző, hogy sokat vesződtek egyes nehezebb feladatokkal, és sokan voltak, akik bele sem kezdtek az ilyenekbe.

Összességében

a legjobban a szingapúri, a dél-koreai, a hongkongi és a japán diákok teljesítettek.

Az eredmény nem túl meglepő, hiszen a PISA-felmérések egyéb listáit (szövegértés, matematika, természettudományok) nagyrészt ugyanezek az országok vezetik. Az ázsiai országokat Kanada követi, Európából a legjobb eredményt a hetedik helyen végzett Észtország érte el. A teszt legnehezebb feladatát a szingapúri tanulók 70 százaléka oldotta meg helyesen – az OECD-átlag 40 százalék volt, míg a magyar diákoknak csak 25 százaléka tudott megbirkózni vele.

Számítógépes ismeretek terén is vezetnek az ázsiai diákok Forrás: AFP/Afp

Elavultak az iskolai számítógépek

A magyar diákok között különösen

sokan voltak, akik bele sem kezdtek a digitális feladatba.

Az OECD-országokban átlagosan 9 százalék volt ezen tanulók aránya, míg Magyarországon 20 százalék. Igaz, ezt magyarázhatja a motiváció hiánya vagy az, hogy technikai okokból nem indult el a program.

A magyar iskolák számítógépparkja igencsak elavult: az áprilisi Smartmobil 2015 konferencián az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége oktatási szakértője, Horváth Ádám azt mondta, az iskolák nagy része hatéves vagy annál régebbi számítógépeket használ, és a karbantartásukra nem kapnak pénzt.

Így a gépek egy jó része lényegében használhatatlanná vált.

Szerinte egy egyszeri 60-80 milliárd forintos beruházásból lehetne korszerűsíteni az iskolák gépparkját. A gépek karbantartása pedig évi 30 milliárd értékű amortizációs költséget is vonna maga után.