Öt felcsúti stadionnyi pénzt vihet haza a VW-vezér a botrány után

Martin Winterkorn
FILE - A file picture dated 14 March 2013 shoes Volkswagen AG CEO Martin Winterkorn at a yearly VW press conference in Wolfsburg, Germany, 14 March 2015. Winterkorn remains in office as the chairman of VW. Contrary to speculation, Volkswagen, Europe's largest auto manufacturer, is holding on to chairman Winterkorn. Photo: JOECHEN LUEBKE/dpa
Vágólapra másolva!
Nyugdíjat és ahhoz céges autót egészen biztosan kap Martin Winterkorn, a VW volt vezérigazgatója, aki az emissziós botrány után távozott posztjáról. Valószínűleg végkielégítés is jár neki, ha igen, akkor összesen 18 milliárd forintnyi pénzzel távozik a cégtől. Ebből ötször fel tudná építeni a felcsúti Pancho Arénát, vagy felújíttathatná a 3-as metró szerelvényeinek harmadát.
Vágólapra másolva!

32 millió dollárnyi (ez szűk 9 milliárd forint) nyugdíjat halmozott fel Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója, aki az emissziós botrány nyomán jelentette be távozását. A végkielégítése kétévi fizetésnek felel meg, ez újabb 33 millió dollár, írja az Autonews.com. Egyelőre nem biztos, hogy a végkielégítést megkapja, de ha igen, az már összesen 65 millió dollár, vagyis bő 18 milliárd forint.

A felcsúti Pancho Aréna 3,8 milliárd forintba került, vagyis ha minden jól jön össze neki, Winterkorn ötször fel tudná építeni abból a pénzből, amit kap. Vagy ha esetleg úgy döntene, a 3-as metró szerelvényeinek harmadát tudná felújíttatni: az orosz Metrowagonmash 66 milliárdért újít fel Budapestnek 37 szerelvényt.

Szavazzon!

Ön szerint mire költse Winterkorn a pénzt, amit kap?

Az éves jelentésből kiderül

Miután Winterkorn bejelentette a távozását, a VW szóvivője, Claus-Peter Tiemann nem akarta elmondani, mennyi pénzt kap. A Volkswagen éves jelentése viszont nyilvános, abból kiderül, milyen alapon és mennyi pénzt vihet haza távozása esetén a vezérigazgató.

Az a kérdés, felelős-e

A nyugdíját, 32 millió dollárt, biztosan megkapja, ez nem kérdéses. Ha a VW felügyelőbizottsága szerződése előtt szünteti meg a vezérigazgatói megbízását (márpedig most ez történik), akkor jár neki kétévi fizetésének megfelelő végkielégítés (összesen 33 millió dollár).

Kivéve akkor, ha a bizottság olyan okból vet véget az alkalmazásának, amiért ő a felelős.

A bizottság szerint nem tudott róla

Mikor bejelentette a lemondását, Winterkorn azt nyilatkozta, nem tudott a csalásról, és nem hiszi, hogy bármit is rosszul csinált volna, de a cég érdekében vezérigazgatóként vállalja a felelősséget.

A felügyelőbizottság közleményében azt állította, Winterkorn nem tudott az emissziós adatok manipulálásáról,

és megköszönte neki a céghez való kiemelkedő hozzájárulását.

Vagyis egyelőre nem biztos, hogy Winterkornnak jár a végkielégítés, de a felügyelőbizottság nyilatkozatából úgy tűnik, valószínűleg megkapja.

Céges kocsit biztos kap

A végkielégítésétől függetlenül egyvalamit még biztosan meg fog kapni: céges autóval járhat mindaddig, amíg a nyugdíját folyósítják neki.

Martin Winterkorn még céges autót is kap a nyugdíjához Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jochen Lübke

Tudta az autó, mikor mérik

A Volkswagen-botrány az Egyesült Államokban robbant ki, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a VW olyan szoftvert használt egyes dízeles autóiban, amely érzékelte, mikor mérik a károsanyag-kibocsátást, és olyankor a határérték alá csökkentette azt. A cég elismerte a csalást. Azóta kiderült, hogy a német, a francia, a dél-koreai, az ausztrál és az olasz hatóságok is vizsgálatot indítanak a csalással vádolt cég ellen. A francia pénzügyminiszter pedig összeurópai, nem csak a VW-re kiterjedő vizsgálatot sürgetett.