Krízishelyzet állhat be Spanyolországban

Catalonia Katalónia függetlenség Spanyolország
People holding "Estelada" (pro-independence Catalan flag) wait during celebrations of Catalonia's National Day (Diada) which recalls the final defeat of local troops by Spanish king Philip V's forces in 1714, in Barcelona on September 11, 2015. Hundreds of thousands of Catalans were set to pour into the streets today demanding independence, ahead of a regional election billed as an indirect vote on breaking away from Spain. AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO
Vágólapra másolva!
Most hétvégén regionális parlamenti választásokat rendeznek a kelet-spanyolországi Katalóniában, melyet ha a mostani kormánypárt koalíciója újból megnyer, azzal újra felmerülhetnek a tartomány kiválásával kapcsolatos aggodalmak. Korábban terveztek már népszavazást ez ügyben, de a spanyol alkotmánybíróság döntése értelmében azt csak nem hivatalos formában tudták megrendezni. Akkor 43 százalékos részvétel mellett a megkérdezettek közel 80 százaléka támogatta az elszakadást.
Vágólapra másolva!

A Junts pel Si (Együtt az Igenért) koalíció a felmérések szerint közel 42 százalékos támogatottság mellett, a parlamenti helyek több mint 50 százalékát is megszerezheti. Ígéretük szerint, ha többséget szereznek a katalán parlamentben, 18 hónapon belül megtörténhet az elszakadás, független jegybankkal, devizával és gazdasággal.

A függetlenedés nagy érvágás lenne Spanyolország számára, mivel a 7,5 milliós lakosságú autonóm közösség a spanyol GDP egyötödét adja

- írja az Equilor.

Artur Mas, Katalónia miniszterelnöke szerint a régiónak nem kell népszavazást tartani az elszakadásról, ha az elszakadás párti erők többségbe kerülnek a vasárnapi szavazás után Forrás: AFP/Lluis Gene

Grexit félelmek után Podemos-krízis?

A kulturális és nacionalista érveket gazdasági megfontolások is kiegészítik. Katalánok mindig is nehezményezték, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza. A kiválás esetén 5 százalékos költségvetési pluszban lenne a régió; azonban

a katalánok nélkül a spanyol gazdaság újból recesszióba kerülhet.

A koalíció győzelme mindenképp erős üzenetet küldene Madridnak azzal kapcsolatban, hogy a katalán problémákat többé nem lehet figyelmen kívül hagyni - írja korábbi elemzésében az Equilor.

Az Equilor szerint a görög krízis után tehát megjelenhet a "Podemos” krízis is. A bizonytalanság már most látszik a spanyol kötvényhozamokon, amelyek árazzák a megnövekedett kockázatot Európa többi részéhez képest. A részvénypiaci hatás ugyan még limitált, de egy ilyen terv rengeteg kérdést vetne fel: fizetőeszköz és bankok helyzete, közszolgáltatások leválasztása, stb.

A spanyol bankszövetség nyilatkozata szerint Katalónia Spanyolországtól való elszakadása jogi bizonytalanságot okozna, és akár több bank is átgondolná az ottani piacon való részvételt - írja a Bloomberg. Az biztos, hogy pénzügyi kockázatok terén is számos kérdés merülne fel, ami együtt járna a katalán hitelköltségek megemelkedésével. Persze mivel a Barcelona központú régió a spanyol gazdaság meghatározó motorja, ezért nem biztos, hogy drámai változások állnának be. Ráadásul érdemes hozzátenni, hogy Spanyolország legnagyobb pénzintézete, a CaixaBank (340 milliárd eurós mérlegfőösszeg, több mint 5 ezer fiók és 33 ezer alkalmazott) barcelonai központtal rendelkezik, hasonlóan a Sabadell-hez, mely az ötödik legnagyobb az országban.

A spanyol jegybank vezetője szerint

a katalán függetlenség a pénzügyi rendszer megingásához is vezethetne,

hisz Katalónia az euróövezeten kívül kerülne, így nem számíthatna az Európai Központi Bank támogatására, így olyan nehezségekkel kellene szembenéznie, mint idén a görögöknek vagy akár 2001-ben az argentínoknak - írja a Bloomberg.

Meg vannak számlálva Messi és Neymar gólvágó napjai a spanyol bajnokságban? Nehéz elhinni, de akár ez is megtörténhet Katalónia függetlenedésével Forrás: AFP/Gerard Julien

Fociszurkolók is aggódhatnak, hisz a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke, Javier Tebas Twitteren közölte, "ha Spanyolország szétszakad, akkor a La Liga is. Reménykedjünk, hogy nem jut el idáig a helyzet". Az elnök kijelentése előtt nem sokkal véleményt formált a spanyol sportminiszter, Miguel Cardenal is, aki hasonlóan gondolkodik. "Abszurd helyzet lenne, ha a Barcelona a spanyol bajnokságban akarna indulni egy független ország csapataként." - írja korábbi cikkében az ORIGO. Az ügyben több futballista is állást foglalt, amellett, hogy Pep Guardiola lelkes támogatója az elszakadásnak, Gerard Piqué és Xavi is a független Katalóniában hisz.

Bármi is legyen a választások kimenetele, a jobb-közép spanyol kormány határozottan elutasítja a függetlenségi törekvéseket és nem engedi, hogy régiók ilyen típusú önálló döntéseket hozzanak. Decemberben végén országos parlamenti választásokat is tartanak Spanyolországban, tehát az ügy nem ér véget idén ősszel.

Brexit és a skót függetlenségi mozgalom

A fenti folyamatot is figyelembe véve egyértelműen megállapítható, hogy egyre többféle kiválási, elszakadási szándékot látni az Európai Unió területén. Kapásból ott van a Brexit, vagyis Nagy-Britannia esetleges kilépése az Unióból. A májusban újraválasztott David Cameron miniszterelnök még 2017 előtt (legkésőbb 2017 végéig) népszavazásra szeretné bocsátani a kérdést. Persze előtte számos tárgyalási kör vár még a politikusra, hisz a jelenleg is érvényben lévő EU-alapszerződés néhány fontos sarokkövét is érintenék a brit módosításai javaslatok, és ha ezekben nem sikerül dűlőre jutni, akkor jöhetne a referendum.

David Cameron mindenképpen napirenden tartja a Brexit-kérdést Forrás: Origo

De ezzel kapcsolatban ott van Skócia függetlenedési kérdése is, ők az Egyesült Királyságból szeretnének kiválni. Habár múlt szeptemberben tartottak már egy ilyen referendumot, ahol 55-45 százalék arányban a 'nem' szavazatok győztek (azaz a skótok nem váltak ki Nagy-Britanniából), de jól látható, hogy kérdés nem lett még lezárva. Bár Cameron elég világos állásponton van ezzel kapcsolatban, tudniillik ameddig ő van kormányon, addig nem lesz újabb függetlenségi népszavazás. A skót miniszterelnök asszony (aki szeretné kivívni a függetlenedést) korábban erre úgy reagált: ha Skócia lakosságának többségében megérik a gondolat, akkor mindenképp szavazásra kell bocsátani a kérdést, függetlenül attól, hogy David Cameron mit akar. Meg kell adni a kérdés demokratikus rendezésének jogát.

Skót függetlenséget támogató szimpatizáns Forrás: AFP/Andy Buchanan

Ugyanakkor bonyolítja a helyzetet az, hogy ha még létre is jönne a Brexit, akkor Skócia ebben nem szeretné követni az angolokat. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerinte ebben az esetben egy újabb népszavazást tartanának, hisz az Egyesült Királyság legészakibb régiójának gazdaságilag is fontos az EU-tagság, mint Angliának, ami a királyság motorját adja.