Legyen a menza menő

iskolai menza, gyeremek étkeztetés, egészség, menü, étel, zöldség, 2015
iskolai menza, gyeremek étkeztetés, egészség, menü, étel, zöldség,
Vágólapra másolva!
Sótlan ország leszünk, vagy egészségesebb? Magyarország olyan fába vágta a fejszéjét, amit még egyetlen európai uniós ország menzaprogramja sem próbált. A reform lényege a só-, cukor- és zsírszegény étrend megszerettetése a gyerekekkel. Az ételek mennyiségéről és ízéről gyerekek, szülők és tanárok között is megoszlanak a vélemények. A szakemberek pedig várják az eredményeket, amiről legkorábban egy év múlva tudnak majd beszámolni.
Vágólapra másolva!

„Sokszor korgó hassal viszem haza a gyereket az oviból” – Kiss Mónika kisgyerekes anyuka a Facebookon fakadt ki. Mint írja, a mintamenza bevezetése óta az étel ehetetlen, íztelen. Kiss Mónika azt írja:

Most komolyan önök is só nélküli ebédet fogyasztanak el nap mint nap?”- teszi fel a kérdést az anyuka.

Fokozatosan kellett volna bevezetni

Az anyuka posztját egyébként több mint hétezren osztották meg a közösségi oldalon. Kiss Mónika az Origónak azt mondta, a debreceni oviban, ahova gyermeke is jár, szeptember elején vezették be a mintamenzát.

Só-, cukor- és zsírszegény lett a menza Forrás: Thinkstock

Az anyuka szerint a sómentes étkezést fokozatosan kellett volna bevezetni. Az egészséges táplálkozást a családoknál otthon kellene elkezdeni, nem a közintézményekben.

A gyerekek fele túlsúlyos

Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, a közétkeztetés reformja sok vitát és vihart kavart. Ha azt akarjuk, hogy gyerekeink egészségesek legyenek, változtatni kell a táplálkozásunkon.

Manapság a gyerekek 30-40 százaléka túlsúlyos, mert helytelenül táplálkozik, és keveset mozog.

Magyarország azt a célt tűzte ki, hogy a közétkeztetésben a mintamenzaprogramban megvalósítja, hogy a gyerekek naponta 5 grammnál több sót ne fogyasszanak.

A gyerekek 40 százaléka túlsúlyos Forrás: Thinkstock

A menzák ételkínálatát teljesen megváltoztatták, gyakran kapnak párolt zöldséget, padlizsánkrémet a gyerekek az ebédlőben. Havonta kétszer vadhús is kerül a tányérokba.

Évi hat kiló sót eszünk

A WHO ajánlása szerint

napi 5 gramm az ajánlott sómennyiség a felnőtteknek, ezzel szemben a magyar férfiak 17,5 grammot, a nők 16,5 grammot fogyasztanak belőle

naponta, ez évi 6 kiló sót jelent. Már napi egy grammal kevesebb só is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást. A csökkentett sóbevitel az ételek élvezeti értékét két-három hét után már nem befolyásolja, vagyis hozzászokik az ízérzékelés, és ugyanez vonatkozik a cukorra is.

Az Origo gasztrorovata, a Táfelspicc szeptember elején elment, és megkóstolta a mintamenza menüjét az óbudai Szent Miklós Általános Iskolába. Az ebéd kellemes volt, a menü borsóleves, párolt pulykamell zöldségkörettel.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

Azért a konyhás néni még az Origónak is bevallotta, sok a maradék, amikor újdonságot próbálnak bevezetni.

A menza, az menza

A menza nem a gasztronómia csúcsa, tömegkoszt. A menzák attól menzák, hogy van, ami ehető, és van, ami ehetetlen a felhozatalból. Marianna fia nyolcadikos, megebédel az iskolában, de mire hazaér, kezdi újra az evést. Ez hetente legalább négyszer így van – mesélte Marianna.

Egyébként, ha nem ízlik neki, akkor is megeszi, mert ez van, ezt kell szeretni” – mondta Marianna.

Erika fiának viszont most először ízlik az ebéd a suliban. Ő elégedett a mintamenzával, pedig eddig Erika fia volt az, aki éhesen ment haza.

Éllovasok vagyunk, és felfigyeltek ránk

A WHO magyarországi irodájának vezetője, Pusztai Zsófia szerint a napi 5 gramm sófogyasztás bevezetését még rajtunk kívül egyetlen európai uniós állam sem teljesítette. A transzzsírsavrendeletet is csak az Európai Unió öt országában vezették be. A WHO nemrég megrendezett vilniusi konferenciáján egyébként felfigyeltek a magyar mintamenzaprogramra, és követendő példaként emlegették.

A kefir nem jött be

Egy budapesti óvó néni azt mesélte, az ő ovijukban a gyerekek szinte mindent megesznek. „Nem is tudok éhes szájról beszélni. Viszont lényegesen kevesebb felvágottat kaphatnak a gyerekek, ezért többször kefirt és joghurt van reggelire vagy uzsonnára.

A kefir nem fogy, de a joghurt igen.

Tapasztalatom szerint többször van rozskenyér, mint korábban, de azt is megeszik” – mesélte Andi néni.

Egy kis átverés belefér

Anna egy budapesti bölcsőde intézményvezetője.

A bölcsijében évekkel ezelőtt elkezdték a reformkonyha ízeit is becsempészni a gyerekek ebédjébe. Kaptak kuszkuszt, kölest, csírákat, és a gyerekek megették azt is. A mintamenzát pedig zöldfűszerekkel próbálják ízletesebbé tenni.

Az étkezési szokások megváltoztatását a családokban, otthon kellett volna elkezdeni Fotó: Marton Szilvia - Origo

A bölcsőde szerencsés helyzetben van, mert saját konyhájukban főzik a gyerekek ebédjét. De Anna evett már abból a menzakosztból, amit az iskolások kapnak, és az neki sem ízlett.

Félnek a mintamenzáról nyilatkozni

Egy kispesti iskola igazgatónője, amikor a mintamenzaprogramról kérdeztük, ennyit mondott,

Amikor megkérdeztük, hogy ki tiltotta le, hogy erről beszéljen, elköszönt, és lecsapta a telefont.

Egy névtelenséget kérő igazgatóhelyettes azt mondta, valóban nincs íze az ételnek, de azért meg lehet enni. Nagyon sok a maradék az iskolában. Az alsósok között főleg azért, mert nincsenek hozzászokva a 2-3 fogásos ebédekhez, a nagyok meg nem eszik meg, mert nem ízlik nekik.

Kenyér nincs

Az csak a konyhás néni jóindulatán múlik, hogy az elsős és a nyolcadikos nem ugyanakkora adagot kap – tette hozzá az igazgatóhelyettes, mivel elvileg ugyanakkora adag jár mindenkinek. A legnagyobb probléma,

hogy a felsősök egy főzelékhez már nem kaphatnak kenyeret, mivel akkor már túllépnék a szénhidrát- és a sómennyiséget is.

Sokan nem laknak jól a sulik menzáján – tette hozzá.

A kenyérfélék esetében a mintamenzaprogram összeállítói szerint tíz deka kenyér sótartalma 0,8-3,2 gramm között változik, vagyis két-három szelet kenyér elfogyasztásával több sót fogyasztanak el a gyerekek, mint ami a WHO által ajánlott teljes napi sómennyiség.

Nem lesz könnyű elfogadtatni

Paller Judit országos tiszti főorvos szerint küzdelmes folyamat lesz a gyerekekkel megszerettetni a mintamenzát, de reméli, eredményes lesz. Egészségünket a táplálkozás és a mozgás befolyásolja, és a szemléletváltáshoz a szülők, a gyerekek, a pedagógusok és a konyhások segítsége is kell.

Több zöldség került a tányérokra Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kampányolnak minden szinten

Roadshow-k, mobilapplikáció, oktatófilm és rendhagyó osztályfőnöki órák - így próbálják a gyerekekkel megértetni a mintamenza lényegét. A Debreceni Egyetem szakértői fejlesztik azt a telefonon és számítógépen is használható programot, amivel akár személyre szabott étrendet is össze lehet majd állítani. Az applikáció lényege, hogy a felhasználók saját testsúlyuk, magasságuk, sportolási szokásaik alapján kiszámolhatják a számukra megfelelő kalóriamennyiséget.

Martos Éva, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója szerint jövő szeptemberre lesznek eredmények arról, hogy a gyerekek mennyire szerették meg az új ételeket.

Az a célunk, hogy a menza menő legyen, és ne ciki.

Példaként említette a kapros, uborkás, jégkockás vizet, amit szerinte mindenkinek ki kell próbálnia.