Gázár manipulációval vádolják a Totalt

Total gáz csalás
Vágólapra másolva!
Az amerikai Szövetségi Energetikai Szabályozó Bizottság (FERC) földgázár manipulációjáért teszi felelőssé a francia olajcéget. A vállalat texasi leánya a vádak szerint 2009 óta folytatta ténykedését.
Vágólapra másolva!

A Houston-i székhelyű leányvállalat 2009 és 2012 között több veszteséges gázbeszerzést hajtott végre az Egyesült Államok délnyugati részén. A vitatott ügyletek a piaci árfolyamra is befolyással voltak, amiket meglovagolva busás haszonra tett szert az olajipari cég - közölte a Wall Street Journal.

Közel negyvenszer csaltak

A hatóságok eddig 38 gyanús ügyletet füleltek le. A kétes beszerzések a Total Gas & Power North America West gázkereskedőn keresztül zajlottak. Az illetékes szervek az így szerzett haszon nagyságát nem hozták nyilvánosságra. Eddig arra sem derült fény, hogy fogyasztói számlák érintettek-e az ügyben.

A francia anycég minden vádat visszautasít, és aláveti magát a szükséges vizsgálatoknak.

A Total a világ egyik legnagyobb olajkitermelője, de jelentős bevételeket hoz a cég konyhájára a gázüzletága is. A francia vállalat 25 éve meghatározó szereplője az amerikai földgázpiacnak.

Visszaeső

A francia cég nem először kerül a hatóságok látószögébe ármanipuláció gyanújával. Az Európai Bíróság múlt héten hagyott helyben egy 125 millió eurós (kb. 38,9 milliárd forint) büntetést nyolc olajipari vállalattal szemben.

Kartellezés és árrögzítés miatt ítélték el a Totalt és hét másik „társát”.

A cégek 1992 és 2005 között követték el a visszaélést.

Több hal is fennakadt

A FERC szűrőjén már több neves név is fennakadt, amelyek érdekeltek az energiaszektorban. A J.P. Morgan, a Barclays és a Deutsche Bank is keveredtek hasonló ügyletekbe az elmúlt években. A J.P. Morgan-nek és a Deutsche Banknak sikerült bíróságon kívül megegyezniük a hatósággal, de a Barclays ügye még mindig nem tisztázott.

BP fúrótorony az Északi-tengeren Forrás: AFP/Andy Buchanan

Keveset keresett, kisebb büntetésre számított

Az elmúlt hónapban a BP-t ítélték el ármanipulációért. A vállalat piactorzító tevékenysége egészen 2008-ig vezethető vissza. A visszaélésért 50 millió dolláros (13,9 milliárd forint) bírságot szabtak ki a brit cégre. A BP továbbra is ártatlannak vallja magát, és fellebbezett a bíróság ítélete ellen. Az ítélethozókat nem különösebben hatotta meg, hogy a vállalat "mindössze" 69 millió forint nettó profitra tett szert a trükközéssel.