Elhunyt a bagelforradalom atyja

bagel
TO GO WITH AFP STORY BY SARAH MOULAI An employee at Bagelstein grabs a bagel in Paris on September 14, 2015. Imported by various waves of Jewish immigration to North America, especially to New York where it became a culinary symbol, the bagel has returned to Europe with force. In France, it may soon appear in the top 4 favorite fast food items, according to a catering specialist. AFP PHOTO / FLORIAN DAVID
Vágólapra másolva!
A Szabadságszobor, az Empire State Building, a nagy alma és a bagel: ezek New York emblematikus jelképei. De nem volt ez mindig így.
Vágólapra másolva!

A 60-as évekig az olcsó, töltött lukas zsemle belterjes különlegességnek számított, csak a beavatottak előtt ismert recept alapján készülő zsidó specialitásnak. Ez akkor vett 180 fokos fordulatot, amikor Daniel Thompson megszerkesztette a bagelgyártó gépet. Thompson a New York Times szerint szeptember elején, 94 évesen hunyt el, de a hírt csak a múlt héten erősítette meg a család.

Ami Párizsban a bagett, az New Yorkban a bagel Forrás: AFP/Florian David

A találmány megnyitotta a bagelgyártást a tömegek előtt, attól kezdve bárki elkészíthette a péksüteménygyűrűt. Thompson az összetevőkön is módosított: míg korábban az állagot is, az ízt is szigorú receptúra határozta meg, ma már kizárólag a forma definiálja és fogja össze a rengetegféle bagelfajtát. A fahéjas, az áfonyás és a tökös bagel a legnépszerűbbek.

Daniel Thompson Winnipegben született és Kaliforniában nevelkedett. Három gyermekéből kettő viszi tovább a családi céget.