A Volkswagen-botrány sírba viheti a dízelt

VW, Volkswagen, károsanyag kibocsátás
An exhaust probe is placed in the exhaust of a VW Golf 2.0 TDI car model, built in 2012, in a garage in Frankfurt Oder, Germany, 21 September 2015. Volkswagen's shares plunged on 21 September 2015 after US environmental protection authorities threatened to impose fines of up to 18 billion dollars on the carmaker, following its admission of systematically cheating US air pollution tests. A spokesperson of VW confirmed on Monday, 21 September, that VW has suspended the sale of diesel powered cars with four-cylinder engines of car models VW and Audi in the US for the time being, due to the recent scandal involving manipulated data of emission tests. Photo: Patrick Pleul/dpa
Vágólapra másolva!
Egyre több országban és egyre több gyártó dízeles autóit vizsgálják, miután Amerikában kiderült, hogy a Volkswagen olyan szoftvert használt, ami érzékelte, mikor mérik a jármű károsanyag-kibocsátását, és olyankor lecsökkentette azt. Ha kiderül, hogy a Volkswagen-botrány nem elszigetelt ügy, azt az egész autóipar nagyon meg fogja sínyleni.
Vágólapra másolva!

Meg fogja vizsgálni a Volkswagen dízeles autóit, jelentette be Dél-Korea kormánya. Ötezer VW Jettát és Golfot, valamint Audi A3-ast fognak bemérni. Ha problémákat találnak, a vizsgálatot más német dízeles autókra is kiterjesztik. A német kormány azt vizsgálja, hogy más autógyártók is csaltak-e úgy a károsanyag-kibocsátással, ahogy a Volkswagen. Az amerikai ellenőrző hatóság szintén kiterjeszti a vizsgálatokat más gyártók termékeire.

Vissza kell szerezni a bizalmat

Ha más gyártókról is kiderül, hogy csaltak, annak beláthatatlan következményei lesznek, véli Richard Westcott, a BBC szakújságírója. A bírságok elérhetik a sok milliárd dollárt. Az autóiparba vetett bizalom teljesen megrendülne. Egyelőre nem lehet megmondani, mi fog történni, de az biztos, hogy

most az autógyártóknak kell bebizonyítaniuk, hogy a Volswagen-botrány elszigetelt ügy, nem pedig a teljes iparágra jellemző gyakorlat egyik példája.

Akkor volt szabályos, amikor mérték

Ahogy az Origo is megírta, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint Volkswagen olyan szoftvert telepített 482 ezer dízel járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

A szoftver úgy működik, hogy észleli, amikor az autó kibocsátását éppen mérik, és ilyenkor lecsökkenti azt az előírt szintre.

A csalást az autógyártó konszern be is ismerte.

Hatalmas bírság jöhet

A Volkswagen Amerikában autónként akár 37 500 dolláros (10 millió forint) büntetésre is számíthat, és mivel 482 ezer autó érintett, a teljes bírság összege elérheti a 18 milliárd dollárt (15,9 milliárd euró, 4930 milliárd forint) is. A cégnek félmillió gépjárművet kell visszahívnia az USA-ban.

A Volkswagen-botrány az egész iparágat magával ránthatja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

Beszakadt az árfolyam

A cég részvényei hét éve nem látott mélységbe zuhantak, miután fény derült a trükközésre. A frankfurti börzén hétfőn több mint 20 százalékkal esett a Volkswagen részvényeinek árfolyama: az előző záróárfolyam 162,08 euró volt, a botrány hatására a kurzus egészen 127 euróig zuhant.