13.7 millióért rendelt kamutanulmány a vád Püspökladányban

Vágólapra másolva!
Áltanulmányokért több mint 13 milliót fizetett a 2010-ben elhunyt Arnóth Sádor, Püspökladány volt fideszes polrágmestere. Most lehetséges bűnsegéde áll a bíróság elé.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezeléssel, pontosabban bűnsegédlettel vádolják az autóbalesetben elhunyt püspökladányi polgármesterrel szerződő cég egyik képviselőjét a Debreceni Törvényszéken. Az Origo birtokába került dokumentum szerint a néhai fideszes polgármester, Arnóth Sándor 2008-ban több ízben is törvénytelenül használta az önkormányzat vagyonát, például kamu tanulmányokat rendelt milliós összegekért.

A politikus 2010-ben bekövetkezett halála miatt a bűnsegédek ellen folyik eljárás. Az egyikük a vádirat szerint a „K. Zrt.” képviselője, akiktől

6 000 000 forintért rendeltek tanulmányt

a Püspökladányi Gyógyfürdő fejlesztéséhez. A tanulmány el is készült, és a cég megkapta az ígért pénzt.

Tízéves tanulmányért fizetett

Azonban a tanulmányt valójában az önkormányzat két dolgozója készítette, jóval már a vállalkozási szerződés aláírása előtt. A vádirat szerint a egy másik,

5,6 millióért rendelt tanulmány helyett egy még 2004-ben készült tanulmányt nyújtott be a cég,

amiért szintén megkapta a pénzt.

A polgármester összesen 9 áltanulmányt rendelt ugyanettől a cégtől, ezzel 13 707 747 forinttal károsította meg az önkormányzatot. A cég most bíróság elé álló tagját azzal vádolják, hogy a cég részéről ő írta alá a szerződéseket.

Részeg videó tette híressé

Püspökladányban nem ez volt az egyetlen hasonló botrány: 2011-ben a Népszabadság írt arról, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Városüzemeltető Kft. 2010-ről 2011-re jóval többet fizetett az Nagy Szem Betéti Társaságnak, amely több szálon köthető Kiss Zsigmond akkori apolgáremesterhez. annak ellenére, hogy a cég forrásaik szerint nem végzett érdemi munkát. Az ügyben azóta nem történt előrelépés, és Kiss Zsigmond sem válaszolt a Népszabadság kérdéseire.

Kiss Zsigmondon a legtöbben egy az interneten elterjed videóból ismerik: a felvétel egy helyi kakasfőző fesztiválon készült, és az látszik rajta, hogy Kiss Zsigmond erősen ittasan kapaszkodik egy sátorvasba, majdnem kidöntve azt. A botrány miatt Kiss lemondott alpolgármesteri címéről, a képviselőesetnek azonban tagja maradt, sőt, az önkormányzati választásokon ismét elindult a mandátumért, amit meg is védett.