Pénz üti a Richter markát

dollár pénz USD
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
A Bloombergnek adott hosszabb lélegzetű interjújában a Richter vezérigazgatója megerősítette, hogy a vállalat már a harmadik negyedévben az FDA pozitív határozatának megfelelő egyszeri mérföldkő kifizetést kap az Allergantól.
Vágólapra másolva!

Múlt pénteken érkezett a Richter számára az a régóta várt bejelentés, hogy az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta a cég saját fejlesztésű készítményét, a Cariprazine-t, így a termék bevezetésre kerülhet az USA-ban. A Cariprazine-t a Richter kutatói fedezték fel, fejlesztették az Actavis (új nevén Allergan) gyógyszercéggel közösen, és licencbe adták át nekik az Egyesült Államokban és Kanadában történő értékesítésre.

Azóta újabb részletek jelentek meg:

  • A Richter az első kelet-európai gyógyszergyártó, amely saját hatóanyagát be tudta vezetni az amerikai piacra.
  • Kétszámjegyű lesz az úgynevezett royality, tehát a jogtulajdonosnak fizetett díj, amelyet az Allergan fizet majd.
  • Az első bevételek 2018-tól érkeznek, miután a gyógyszer amerikai bevezetését 2016 első negyedévében kezdik meg, az európai eladások pedig 2017 után indulhatnak. Európában partnereket is kereshet a Richter az értékesítésre, ezzel szemben régiónkban önállóan végzik majd a bevezetést. Japánban a Mitsubishi Tanabe lesz az értékesítési partner.
  • Nem várhatóak további marketing költségek a Vraylar (Cariprazine) kapcsán
  • Továbbra is alacsonyan kívánják tartani a kutatási és fejlesztési költségeket, inkább nőgyógyászati termékeket vagy portfóliókat keresnek megvételre.

- írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Felfelé kúszik a Richter árfolyama

A múlt pénteki bejelentés óta a magyar gyógyszergyártó vállalat részvényei több mint 5 százalékot emelkedtek, és a technikai kép alapján is bízhatnak a befektetők a további emelkedésben (kitört az árfolyam a korrektív csökkenő trendvonalból), akár megközelítve az 5 000 forintos szintet.

A Richter részvény árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com, Investor.hu