Ez a cégvezetők legnagyobb rémálma

beszállító kézfogás
Men shaking hands beside semi
Vágólapra másolva!
A legtöbb vállalatvezető attól fél, hogy nem lesznek új ügyfelei – derült ki az Együttműködő Vállalkozók Szervezetének szeptemberi felméréséből.
Vágólapra másolva!

Nagyon sokféle pályázati lehetőség került napvilágra az utóbbi hetekben, hogy a kkv vezetők a fejlesztéseiket finanszírozhassák, előrébb léphessenek. Számos fórum, konferencia foglalkozik azzal, mire lehet pályázni, hogyan lehet „ingyen” pénzhez jutni.

Nem a pályázati forrás az egyetlen azonban, ami aggasztja a cégvezetőket. Az EVSZ legfrissebb, 280 vállalatvezető bevonásával végzett kutatása kimutatta, hogy a megkérdezettek 51 százaléka attól tart, nem lesznek új ügyfelei. A kisebb hányad, 24 százalék részben attól fél, hogy nem talál vállalkozása fellendítéséhez megbízható beszállítókat, együttműködő partnereket, 21 százalékuk pedig attól tart, hogy kevesebb árbevétele lesz az előző évekhez képest.

Az üzleti kapcsolatépítés túl fontos ahhoz, hogy a cégvezetők megfeledkezzenek róla Forrás: Getty Images/(c) Comstock/Comstock

Vereb István, az Együttműködő Vállalkozók Szervezetének alapítója úgy véli, a vállalkozókban dolgozó félelem nem alaptalan. Való igaz, hogy aki pályázat révén vagy kedvezményes hitellel pénzhez jut, telephelyet bővíthet, modern gépeket, eszközöket vásárolhat, ami nagyszerű is, de ettől még nem lesznek új ügyfelei. „A vevők figyelméért és bizalmáért keményen és folyamatosan dolgozni kell – véli Veréb István. – Ezt nem lehet megspórolni. Csak az ismertség és a bizalom képes új partnereket hozni egy cégnek. A kapcsolatépítéssel fogja tudni elérni, hogy látható, elérhető legyen, hogy minél többen találkozhassanak, beszélhessenek vele. Így fogják leghamarabb megérteni a potenciális vevők, mit is tud nekik adni, és miért járnak jól vele. Ilyen találkozásokra adnak alkalmat a Vállalkozók Országos Kapcsolatépítő Találkozói” – mondta az alapító.