Az Elios megérzi Orbán Viktor vejének elvesztését

Vágólapra másolva!
Két hét alatt nagyot fordult a világ az Eliosszal: Tiborcz István egykori cége előbb visszalépett egy már megnyert közbeszerzéstől egy nemzetközi projekt miatt, azonban augusztus elején mégis elvállaltak egy hasonló munkát – igaz, bő 120 millió forinttal többért. Orbán Viktor vejének hiányát így is megérzi az Elios.
Vágólapra másolva!

A közvilágítás korszerűsítésében jeleskedő cégnek Mezőkövesden kellett volna 2569 darab LED-es lámpatestet felszerelnie áfával együtt 233 millió forintért (nettó 183 millió forintért), ugyanis a legolcsóbb ajánlatával megnyerte a tendert. Azonban az Elios egy nappal a szerződéskötés előtt, július 20-án visszalépett.

Rejtélyes nemzetközi tender

„Az Elios Innovatív Zrt. egy kiemelkedően nagy volumenű külföldi közvilágítás-korszerűsítési pályázaton indul” – válaszolta az Origónak július 27-én az Elios sajtóosztálya. Levelükből kiderült, hogy

a projekt várhatóan jelentősen igénybe veszi majd a cég „tervezőmérnöki, projektmenedzsment és kivitelezői” erőforrásait.

Ezért úgy döntöttek, hogy visszalépnek Mezőkövesden. Tették mindezt azért, hogy szakértőik „a kiváló nemzetközi növekedési lehetőséget jelentő külföldi pályázatra koncentrálhassanak”.

Nemzetközi vizekre evezne az Elios Forrás: MTI/Oláh Tibor

Eltelt két hét, és az Elios augusztus 4-én nettó 306 millió forintos szerződést kötött a jászberényi önkormányzattal. A munka körülbelül ugyanaz, mint ami Mezőkövesden is lett volna: a közvilágítás korszerűsítése, egészen pontosan 2789 darab új LED-es világítótest felszerelése. Egyébként mindkét projektet uniós forrásokból finanszírozzák.

A számok tükrében a két tender:

  • Július 20., Mezőkövesd, 2569 darab lámpatest, nettó 183 millió forint
  • Augusztus 4., Jászberény, 2789 darab lámpatest, nettó 306 millió forint

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények alapján tehát

két nagyon hasonló pályázatról van szó,

az egyiktől mégis visszalépett az Elios – az olcsóbbat engedte el Tiborcz István egykori vállalkozása. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Mezőkövesden a legalacsonyabb ajánlat nettó 183 millió forint, míg a legmagasabb nettó 207 millió forint volt – összesen hét cég tett ajánlatot.

Ezzel szemben Jászberényben – a Közbeszerzési Értesítő szerint – a figyelembe vett legalacsonyabb és legmagasabb ellenszolgáltatást tartalmazó ajánlat egyaránt nettó 306 053 149 forint volt. A Vs.hu információi szerint túl alacsony ár és műszaki hiányosságok miatt kizárták a többi indulót.

Jászberényre lett erőforrás

Megkérdeztük a céget, hogy mi történt két hét alatt, miért változott meg ilyen gyorsan a véleménye a saját erőforrásairól. „Az Elios Innovatív Energetikai Zrt.

A társaság ezt figyelembe véve választja meg egy-egy időszakra, hogy mely projekteket tudja elvállalni és magas szakmai színvonalon véghezvinni” – áll a vállalkozás válaszában.

A júliusban már emlegetett „nagy volumenű” külföldi projektet illetően az Elios azt írta, hogy az „ajánlattételi tárgyalásos szakaszban van”, és a cég reményei szerint az év végéig elbírálják a pályázatokat.

Tiborcz nélkül már nem megy úgy az Elios

Orbán Viktor veje április végén adta el a közbeszerzésekben érintett cégeit, így a Green Investments & Solutions Kft.-t is, amelyen keresztül 50 százalékos tulajdonosa volt az Eliosnak. Csak addig az Elios 4 milliárd forintot nyert el a különféle tendereken.

A hírek szerint azért szállt ki ezekből a cégekből, mert megelégelte az őt és családját ért folyamatos támadásokat.

2015-ben Tiborcz nélkül eddig csak pár százmilliót nyert az Elios Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Tiborcz István nélkül májustól augusztus végéig az év első négy hónapjában elnyert 4 milliárd forintnak a negyede sem jött össze: mióta ő kiszállt a cégből, mindössze nettó 618 millió forint állami megrendelést kapott az Elios.

Messze még az év vége, de idén 5 millió forint híján már annyi pénzt nyert el közbeszerzéseken az Elios, mint 2014-ben összesen.

Nyomoznak az Elios után

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője még februárban az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult „Tiborcz István korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt”. Az OLAF nyomozást indított, azonban a vizsgálat lezárásáig az ügyet nem kommentálják.

A magyar rendőrség is nyomoz az Elios után, méghozzá azért, mert az LMP tavaly decemberben feljelentést tett. A pártnál ugyanis úgy vélték, hogy az Elios néhány győzelmét lejtős pályán szerezte meg.

Még vizsgálódnak

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett elkövetésének gyanújával” nyomoz ismeretlen tettes ellen, válaszolta az Origónak júliusban az ORFK. A rendőrséget ismét megkérdeztük, és csütörtökön azt válaszolták, hogy a január 15-e óta tartó nyomozás határideje november 15.