Magyar gyerekek is kaptak 3D-nyomtatott művégtagot

E-nable build day, Design Terminal.
E-nable build day, Design Terminal.
Vágólapra másolva!
Hat végtaghiánnyal született gyerek kapott 3D-nyomtatott műkezet a budapesti Design Terminálban, az e-Nable Magyarország önkénteseitől. A protéziseket a szervezet ingyen adja, de a 3D-nyomtatási technológiával egyébként sem kerülnek sokba.
Vágólapra másolva!

„Ingyen kaptuk a műkart, és az önkéntesek most segítenek összerakni és beállítani, így ma már haza is vihetjük” – mondta az Origónak az egyik, ötéves kislányával érkező szülő. A kislány egy kézzel született, az új műkar ujjait könyöke mozgatásával tudja behajlítani.

„Ez egy egyszerű fogókar, de ilyen korban bonyolultabbat, például olyat, ahol az ujjakkal érezni is tud, még nem lehet illeszteni. Ezzel is sok új dolgra lesz majd képes, mint eddig

például meg tudja fogni a bicikli kormányát”

A kéz mellé megkapták a 3D-nyomtatáshoz szükséges fájlokat is, így ha egy alkatrészt cserélni kell, maguk is kinyomtathatják" - tette hozzá.

A könyök mozgatásával behajlítható műkar Fotó: Marton Szilvia - Origo

Csak egy művégtagot támogat a tb

Joe Cross, az e-Nable magyar csoportjának alapítója az Origónak elmondta, az e-Nable nevű non-profit szervezet 2013-ban alakult az Egyesült Államokban. Alapítói célja az volt, hogy a végtaghiányos gyerekek számára olcsó, évente cserélhető művégtagokat gyártsanak. Az Egyesült Államokban a végtaghiányos emberek nagy része gyerekként egyáltalán nem használ művégtagot, ugyanis az ottani egészségbiztosítók nagy része egy ember számára csak egyetlen művégtagot fedez.

A növésben lévő gyerekeknek azonban évente új protézist kellene venni.

Joe Cross elmondása szerint már Budapesten élt, amikor hallott a szervezetről, és úgy döntött, részt vesz a magyarországi önkéntes csoport megszervezésében. Azóta a csoport számos megkeresést kapott, és a magyar 3D-nyomtató közösségben is talált támogatókat.

Joe Cross a műkéz beállítása közben Fotó: Marton Szilvia - Origo

Hatezer forintból kijön

Az e-Nable ezért valószínűleg a jelenlegi piacon a legolcsóbban elérhető műkezeket gyártja. A csoport kétféle protézist készít, a rövidebbeket azok számára, akiknek csak a kézfejük hiányzik, illetve egy hosszabbat azoknak, akik csukló alatt végtaghiányosok.

Előbbiek a műkéz ujjait az csuklóízületekkel tudják behajlítani, az utóbbiak a könyök mozgatásával.

Hasonló elven működő protézisek korábban is léteztek, az újdonság azok alacsony ára. Joe Cross kérdésünkre elmondta: egy műkéz legyártása a 3D-nyomtatásnak köszönhetően csak hatezer forintba kerül. A protézisek szinte minden alkatrésze 3D-nyomtatott műanyagból készült, leszámítva néhány alkatrészt, például néhány fémcsavart és az ujjakat mozgató zsinórokat.

Az e-Nable egyébként teljesen non-profit szervezet, vagyis a művégtagokat teljesen ingyen kapják meg a családok. Így azonban a gyártás a csoportnak sem kerül sokba.

Műkéz felhelyezése Fotó: Marton Szilvia - Origo

Önkénteseket keresnek

"Magyarországon 15 önkéntesünk van, egy részüknek van 3D-nyomtatója, a többiek tolmácsolnak, vagy felveszik a kapcsolatot családokkal, alapítványokkal” – mondta Oertel Andrea, az e-Nable egyik önkéntese. A csoport kapcsolatban áll a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvánnyal, a hétfői átadón részt vevő gyerekek szinte mind az Alapítvány által szervezett táborban ismerkedtek meg az e-Nable-lel. A csoportot magánszemélyek és cégek is segítik, köztük a Herz Hungária Kft, mely filament gyártással foglalkozik s mely az egyik átadott mûkéz nyomtatásában is részt vett.

- tette hozzá Oertel Andrea.

Letölthető a 3D-s modell

A művégtagokat egyébként akár magának is kinyomtathatja bárki, akinek van 3D-nyomtatója. Az e-Nable honlapjáról elérhető egy program, ahol a felhasználó beírhatja a saját adatait (a karja hosszát, vastagságát, a végtaghiány típusát), és

a program ez alapján elkészít egy virtuális modellt,

amit ezután már csak alkatrészenként ki kell nyomtatni és összeszerelni.

Érdemesebb azonban a protézist az önkéntesek segítségével elkészíteni, hiszen az „alapmodell” nem mindenkinek megfelelő. „Minden kar más alakú, ezért a műkezet általában még személyre kell szabni, illetve utólag beállítani” – mondta Oertel Andrea. A hétfői rendezvényen a művégtagokon többször húzni kellett, kettőt pedig teljesen újra kellett nyomtatni. De még így is eltelik két hét, egy hónap, amíg egy gyerek használatra kész kezet kap.

Összeszerelés közben Fotó: Marton Szilvia - Origo

Magyarországon a művégtag beszerezhető az egészségügyi ellátórendszeren keresztül, ez azonban egy meglehetősen bürokratizált folyamat. Egy amputáció után például orvos (esetenként egy úgynevezett rehabilitációs team) írhat fel művégtagot kivizsgálás után. Amennyiben az orvos olyan protézist javasol, melynek az értéke meghaladja a nettó 400 ezer forintot (elsősorban a műlábak lehetnek ilyenek), és a páciens korábban már használt ilyen művégtagot, akkor a Megyei Kormányhivatalok Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerveihez kell fordulni tb-támogatásért.