Zuhanórepülésben a GoPro

gopro zuhanás
Vágólapra másolva!
Csúnya pofonba szaladt bele a hétfői kereskedés a kamerákat gyártó GoPro, miután a Barron's pénzügyi lap egy meglehetősen negatív kicsengésű cikket közölt a társaságról. Az elemzés egyenesen a korábban szebb napokat látott, aztán mélyrepülésbe kezdő BlackBerry-hez hasonlította a céget. A részvények 8 százalékot zuhantak, és úgy tűnik, nincs még vége a zuhanórepülésnek.
Vágólapra másolva!

A Barron's nem fukarkodott a negatív kicsengésű megállapításokkal, ráadásul az okostelefon gyártásban alulmaradó BlackBerry-hez hasonlította a sportolók körében rendkívül népszerű GoPro kamerákat.

- írja Alexander Eule, a Barron's szakújságírója.

A cikkíró véleménye szerint a GoPro részvények akár 25 dollárig is eshetnek a 35 dolláros szintekről, köszönhetően az élesedő versenynek, ezáltal pedig a csökkenő piaci részesedésnek. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy egyre jobb kamerák kerülnek a folyamatosan frissülő iPhone-generációkba. (Mondjuk azért nehéz elképzelni, hogy az emberek tömegével kezdenének igen drága iPhone-okat a fejükre szerelni és extrém helyzetekben kamerázni magukat.)

De más szereplők is aktívak a piacon, hisz az Alcatel OneTouch is vízálló okostelefont dobott a piacra Go Play néven, de a Sony is hasonló termékkel próbálkozik.

Csökkenő növekedési dinamika

Ha körbenézünk az elemzői várakozások között, akkor azt látjuk, hogy még mindig sokan hisznek a GoPro sztoriban, mivel a legrosszabb elemzői célár is 48 dollár, holott az árfolyam jelenleg 32 dollárnál tartózkodik. A prognózisok szerint 39 százalékkal emelkedő árbevétel jöhet össze 2015-ben, de a növekedési ütem 19 százalékra lassulhat jövőre (2,31 milliárd dolláros árbevétel). A még mindig növekvő értékesítést nagyban támogatja, hogy a GoPro termékek világszerte 40 ezer áruházban érhetőek el (másfél évvel ezelőtt még csak 25 ezer boltban).

Nick Woodman, a GoPro alapítója és vezére 2014. június 26-án elindítja a GoPro részvényeinek kereskedését a Nasdaq-on Forrás: AFP/Andrew Burton

Zuhanó tőzsdei árfolyam

Igazi üstökösként robbant be a tőzsdére 2014 júniusában a GoPro, az első kereskedési napon 28 dollárról 33 dollárig száguldott, október elején pedig 98 dolláron is forogtak a részvények (akkor több mint 14 milliárd dollárt ért a cég). Azóta viszont lefelé vezetett az út, csak idén 48 százalékot esett a részvény, és úgy tűnik, hogy van még lefelé tér.

Mindenesetre a Barron's elég lehúzó írása után a hétfői kereskedésben 8,2 százalékot zuhantak a GoPro részvényei, 32,27 dolláros záróárfolyamot kialakítva (4,6 milliárd dolláros cégérték), és a kedd délutáni kezdés sem ígér sok jót, hisz a nyitás előtti kereskedés újabb 4-6 százalékos mínuszt áraz.

A GoPro részvények árfolyammozgása a 2014 júniusi tőzsdei bevezetés óta Forrás: Investing.com, Investor.hu