A szomszéd nem vevő a paksi áramra

Paks atomerőmű
Paksi atomerőmű
Vágólapra másolva!
2014-ben Ausztria már egyáltalán nem használt fel nukleáris energiát. Szigorú energiakövetési rendszert használnak, olyan áramot meg sem vesznek, aminek nem teljesen biztosak az eredetében. A felhasznált energia majdnem 90 százaléka megújuló forrásból származott.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben Ausztria nem használt föl nukleáris energiát, sem hazai, sem külföldi forrásból. Ez derül ki az energia forrásmegjelöléséről szóló jelentésből, amely most jelent meg Bécsben – jelentette be Martin Graf, az osztrák energiaügyi hivatal vezetője.

A felhasznált energia nagy része, 89 százaléka megújuló forrásból származott.

Követik az energiát

Az atomenergia-mentes övezet országmegjelölésen kívül az energia felhasználásának ilyen megoszlása nem csupán azért fontos, mert Ausztria sikeresen állt át a megújuló energia források használatára, hanem mert sikeresen vizsgázott az energiaforrás-megjelölési rendszer. Ennek alapján minden Ausztriába érkező energia forrása nyomon követhető, az is, amelyet a tőzsdéken szereznek be. Persze az atomenergia-mentesség sem kis teljesítmény, hiszen a nukleáris energia felhasználásának európai átlaga jelenleg 38 százalék.

Az osztrákok alaposan megnézik, honnan származik az energia. Nukleáris forrásból nem vesznek Forrás: Bielik István

Szigorítani kellene

2007-ben az osztrák energiafelhasználás 20 százaléka szürke energia volt, amelynek forrása nem volt ismert, ez az arány mára 1 százalék alá csökkent. Ha a többi európai ország is Ausztriához hasonlóan komolyan venné a szigorú energia nyomonkövetési rendszert, könnyebb volna Európa átállása megújuló energiaforrásokra.

Kevert energia

Jelenleg ugyan 21 európai ország rendelkezik a megfelelő jogi környezettel az energia forrásának nyomon követéséhez, egyikük sem alkalmazza ezt olyan szigorúan mint Ausztria – mondta Graf. Így a nukleáris energia és az egyéb, szennyező vagy korlátozottan rendelkezésre álló (fosszilis) energiaforrások nyomon követése nem lehetséges vagy nagy nehézségekbe ütközik.

Ráadásul sokan vissza is élnek a tanusítások rendszerével.

Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt energia kevert forrásból (megújuló, nukleáris, fosszilis) származik, melyet teljes egészében a megújuló energiatanusítvány alatt adnak tovább.

A skandinávoktól veszik

Sokkal szigorúbb, egesz Európára érvényes rendszert kellene bevezetni és ellenőrizni – nyilatkozta az energiahivatal vezetője – azért, hogy az energiafelhasználás nyomonkövethető, ellenőrizhető és a környezetvédelem szempontjainak megfelelő legyen. Ausztria megújuló energiájának nagy részét a tőzsdén keresztül, ám skandináviai vízierőművekből szerzi be, miután a skandináv nyomonkövetési és tanusítási rendszer az osztrákhoz hasonlóan alapos és megbízható.