Négyszeresen vertünk rá a világadatokra

díszkivilágítás éjszakai felvétel ÉPÜLET FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTECHNIKA karácsonyi villamos KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ Országház Parlament villamos Budapest, 2014. december 19.
A karácsonyi fényvillamos a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2014. december 19
Budapest, 2014. december 19. A karácsonyi fényvillamos a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2014. december 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A nemzetközi turizmusban legjelentősebb európai úti célok közül Magyarországon regisztrálták a második legnagyobb növekedést a külföldi turisták számában 2015 első felében - ismerteti a Turisztikai Világszervezet legfrissebb adatait a Magyar Turizmus Zrt.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 17,5 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma, ez a világátlag több mint négyszeresét, az európai átlag több mint háromszorosát és a régiós átlag közel háromszorosát jelenti.

Pest:Prága - 1:0

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) augusztusi jelentése (World Tourism Barometer) szerint a világon 4 százalékkal, Európában 5 százalékkal, a közép-kelet-európai régióban 6 százalékkal,

Hasonlóan nagy arányú növekedést egyetlen közép-európai országban sem regisztráltak: Csehországban 7,9, Szlovákiában 10,3, Ausztriában pedig 7,0 százalékos bővülést mértek ugyanebben az időszakban.

Prága: sétálók a Károly hídon Forrás: Lantos Gábor


Magyarország eredményei már a tavalyi, egész évet felölelő jelentésben is kiugrónak bizonyultak, akkor 13,7 százalékos volt a bővülés, miközben Kelet-Közép-Európában 5,6 százalékos csökkenést mértek 2014-ben.

2015 első fél évében a Magyarországra turisztikai céllal látogató külföldiek kiadásai 12,3 százalékkal bővültek, meghaladva az 510 milliárd forintot.

A több napra Magyarországra érkező külföldi turisták száma még dinamikusabban, csaknem 21 százalékkal emelkedett, és több mint 5 milliót tett ki. Kiadásaik 10,6 százalékkal nőttek 2014 első fél évéhez képest, és meghaladták a 467 milliárd forintot. Egy napra is többen, 3,7 millióan érkeztek, ez 13,6 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatát. Az egy napra érkező turisták kiadásai nőttek a legdinamikusabban, 34 százalékkal, megközelítve a 43 milliárd forintot.

Budapest, 2014. december 19. A karácsonyi fényvillamos a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2014. december 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az MT Zrt. úgy látja, hogy a migránshelyzettel összefüggésben tapasztalható negatív híresztelések csorbíthatják az ország jó hírnevét, ezért új, angol nyelvű portált indít www.friendlyhungary.com webcímen.

Az oldal - mint írják - világos és valósághű képet ad 2015 Magyarországáról. Az oldal hitelességét az biztosítja, hogy jellemzően az ide látogató külföldi és magyar turisták által frissen feltöltött, publikus képekből közöl válogatást. A weboldal szeptember 18-tól elérhető.