Kvóta lesz az élelmiszerpazarlásra is

gyorsétel gyorsétterem pizza hamburger sültkurumpli egészségtelen életmód
Vágólapra másolva!
Munkacsoportot hozott létre az Agrárgazdasági Kutató Intézet az élelmiszerpazarlásból adódó, évi mintegy 200 milliárd forintnyi veszteség csökkentésére. A magyar családok évente 40 ezer forint értékű élelmiszert dobnak a kukába. Egy felmérés szerint minél gazdagabb egy ország, annál több ételt dobnak ki.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termelés, a feldolgozás és a kereskedelem, illetve a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szakembereiből álló munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy első körben

egységes mérőrendszer kidolgozására van szükség, a tervek szerint 2017-re.

Forrás: Ács Bori

Ma még ugyanis eltérő mutatók alapján tartják számon például a szántókon a betakarítás után keletkező zöldtrágya, a hús feldolgozásnál megmaradt csontok, nyesedékek vagy a lejárt szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszerek gazdasági értékét. Így pedig nehéz a termékpályán nyomon követni, pontosan hol keletkeznek a gazdasági vesztségek - jegyezte meg.

Kötelező kvóta lesz

Kürthy Gyöngyi AKI élelmiszerlánc elemzési osztályának vezetője megjegyezte, hogy az EU várhatóan néhány éven belül kötelező kvótákat ír majd elő a veszteségek mérséklésére. Ezen irányelvek betartását pedig megkönnyíthetik az áttekinthetőbbé váló élelmiszer-termékpályák - hangsúlyozta.

Nemzetközi szervezetek készítettek felméréseket a pazarlásról, amiből kiderült például, hogy a veszteségek az adott ország fejlettségének függvényében a termékpálya más-más pontjain keletkeznek.

A gazdaságilag fejlett országokban a lakosság az egyik legnagyobb pazarló,

amely átlagosan jövedelme legfeljebb 10 százalékát fordítja élelmiszerre, így kevésbé kényszerül takarékosságra. A szegényebb országokban éppen fordított a helyzet. Sok helyen a jövedelmek 60-70 százalékát az élelmiszerkiadások teszik ki, ezért nagyobb figyelmet fordítanak a konyhapénzre - ismertette.

Évi 40 ezret dobunk a szemétbe

Magyarországon az átlagjövedelem 18-23 százalékát költi egy család az élelmezésre, és az utoljára 2006-ban az EU által készült becslés szerint évente háztartásonként 40 ezer forint értékű élelem, főként gyorsan romlandó húsáru, tejtermék kerül a kukákba.

Az elemzésekből az is megállapítható, hogy a gazdaságilag gyengébb országokban az élelmiszer-termékpályán a mezőgazdaság és a feldolgozóipar az egyik legnagyobb pazarló - tette hozzá Kürthy Gyöngyi.

Forrás: Thinkstock

A kevésbé korszerű géppark és technológiák miatt ugyanis nagyobbak a termelés során keletkező veszteségek, mint a fejlettebb gazdaságokban általánosabb modernebb gépsorokkal felszerelt gyártási egységekben.