Nem várhat a gazdaság rendbetétele

Aléxisz Cíprasz ciprasz tspiras
Greek Prime Minister Alexis Tsipras smiles as he meets with the President of the Greek Republic to announce his resignation at the Presidental Palace in Athens on August 20, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras announced his resignation and called for snap elections on August 20, as he went on the offensive to defend the country's massive bailout after it triggered a rebellion within his own party. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
A Sziriza a szavazatok 35,47 százalékával nyerte meg a görög parlamenti választást vasárnap, de nincs idő az ünneplésre, a bankok feltőkésítése nem várhat a viharverte görög gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A jobboldali Független Görögök (ANEL) pártjának elnöke bejelentette, hogy a Szirizával hétfőn megkezdik a kormányalakítást - írja az Equilor hírlevelében. A két pártnak 155 mandátuma lesz a 300 fős parlamentben. A választás nemzetközi jelentősége csökkent, mivel mindkét párt már korábban közölte, hogy eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek a hitelezőkkel szemben.

Az első lépések

Az első és a legfontosabb teendő a pénzintézetek feltőkésítése - írja a Bloomberg. A tőkekorlátozás feloldását sürgeti Gikas Hardouvelis. A leköszönő kormány pénzügyminisztere szerint, ha ez nem történik meg, a kkv-ék a csőd szélére kerülnek.

Nem hálás feladat

A június végén bevezetett tőkekorlátozás rendkívül negatívan hatott a görög gazdaságra, arról nem is beszélve, hogy a nyáron lezajlott események után, nem lesz egyszerű befektetőket csábítani az országba, ami pedig elkerülhetetlen Ciprász egy további fogadalmának a teljesítéséhez.

A volt miniszterelnök ugyanis arra tett ígéretet hitelezőinek, hogy nemcsak rendbe rakja a megtépázott gazdaságot, hanem

2018-ra Görögország 3,5 százalékos költségvetési többlettel fog rendelkezni.

Tüntetés a megszorítások ellen július 15-én Athénban. Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Koalícióban folytatják

Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz. A görög elnöki hivatalban közölték, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a 41 éves Ciprasznak, és amennyiben a két párt kiegyezik a kormány összetételében, a kabinet talán már aznap este vagy kedd reggel leteszi a hivatali esküt. A migrációs válságnak szentelt szerdai EU-csúcson azonban még az államfő fogja képviselni Görögországot egy korábbi megállapodással összhangban.

Ciprasz a múlt hónapban lemondott, miután pártjában fellázadtak a hitelezők szigorú feltételeit tartalmazó harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadása ellen. Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Végigviszik a megszorításokat

"A Sziriza világos mandátumot kapott négy évre. Ez nem a Sziriza győzelme, ez országunk népének győzelme" - hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt. Mint mondta, pártja - az országot kormányozva - hét hónapon át vívta egyenlőtlen harcát, és bebizonyította, "túl kemény ahhoz, hogy elhaljon".

- mondta Ciprasz, és fogadkozott, hogy négy éven át fogja folytatni a harcot hazájáért.