Külföldön kiállnak, Magyarországon rejtőzködnek a menekültek támogatói

A Magyar Vöröskereszt munkatársai egy teherautót pakolnak a szervezet budapesti székháza előtt 2015. augusztus 12-én. Segélyprogramot indított a Magyar Vöröskereszt a Magyarországra érkező migránsok számára, első körben 1800
Vágólapra másolva!
A világ és Európa számos nagyvállalata ajánlott segítséget az utóbbi időben a menekülteknek és az őket támogató segélyszervezeteknek. A cégek jellemzően azt ajánlják fel, amijük van: például pénzt, takarót, teherautót. A magyar cégek nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy támogatják-e a menekülteket, mert a kérdés túlságosan átpolitizált.
Vágólapra másolva!

Pénzzel, termékekkel és szolgáltatásokkal segítik a menekülteket azok a cégek, amelyek eddig felajánlásokat tettek. A Reuters bejelentéseik alapján összegyűjtötte a legnagyobb, menekülteket segítő vállalatokat:

  • Google
  • Visa Europe
  • Deutsche Post
  • SAP
  • Tejtermelők uniós támogatással
  • Air Liquide, Michelin, Sodexo és Total
  • Goldman Sachs
  • Alltours, Air Berlin, Germanwings
  • Magyar Telekom
  • Daimler
  • LEG
  • BWE.

Az IKEA alapítványa még 2015 elején 500 ezer eurót (155 millió forintot) adományozott az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetnek. Laurent Sauveur, az Orvosok Határok Nélkül kommunikációs igazgatója akkor azt nyilatkozta,

Szeptember elején a magyar IKEA ezer takarót ajánlott fel a Migration Aid nevű, menekülteket segítő szervezetnek, írta meg a 444.hu. Varga Eszter, az IKEA szóvivője azt mondta, hogy ez csak az első lépés, folyamatosan mérik fel az igényeket, és szívesen küldenek több takarót vagy bármilyen más terméküket.

Ingyen wifi és mobilapp

A cégek egyébként jellemzően azzal segítenek, amivel profiljukból fakadóan tudnak. A Google, a Visa Europe és a Goldman Sachs pénzt adtak. A Magyar Telekom ingyen wifit, az SAP szoftvercég a Németországba érkező menekültek ügyintézését segítő okostelefonappot fejleszt.

Épületek és lakások

A Deutsche Post német logisztikai cég üres épületeket és gyakornoki állásokat ajánl fel a menekülteknek, a LEG ingatlancég pedig 450 lakást. A vállalat szerint a Németországba beköltöző emberek hozzájárulhatnak az elnéptelenedéssel küzdő települések felélesztéséhez.

Repülők és teherautók

Az Air Berlin és a Germanwings felajánlotta, hogy elszállítják az Alltours utazási iroda által gyűjtött adományokat. A Daimler két Mercedes-Benz teherautót adományozott segélyszervezeteknek, járműveivel pedig 120 tonna segélyt vitt a Törökországban található szír menekülttáborokba. Az unió 30 millió eurót (9,3 milliárd forintot) különített el a tejtermelők támogatására, hogy a menekültek megkaphassák azt a tejet, amit nem tudnak eladni.

A cégek azt ajánlják fel, amijük van Forrás: MTI/Kallos Bea

A Prezinél gyűjtenek

A magyar startup cégek közül a Prezi jelezte először, hogy „sok ezer embernek van szüksége most átmenetileg a magyarok segítségére.” Faix Csaba, a Prezi regionális pr-vezetője az Origónak azt mondta, korábban is gyűjtöttek ruhát a kollégáik a szegényeknek.

– mesélte Faix Csaba. A Prezi pedig megduplázta ezt az összeget. A pénz egy részéből takarókat, hálózsákokat vettek, amit elvisznek Röszkére, illetve azzal segítenek, amit az önkéntesek kérnek, mivel ők tudják, hogy mire van leginkább szükség.

A Prezi budapesti irodájában több arab anyanyelvű mérnök is dolgozik, akik korábban tolmácsolással segítettek a menekültek és a hatóságok közötti kommunikációban. Volt pár kolléga, aki hétvégén zenélt a pályaudvaron rekedt gyerekeknek.

Az Uber szállít

Az Uber közösségi fuvarszolgáltató is igyekszik segíteni az országon átvándorló migránsok ellátását. A sofőrszolgálat ingyen célba juttatja a felhasználók adományait, amelyeket aztán a Katolikus Karitász segélyszervezet munkatársai osztanak szét a menekültek között.

Túlságosan átpolitizált

Az Origo próbált utánajárni, a magyar cégek közül kik, hogyan támogatják a menekülteket. Érdeklődésünkre általában semmilyen vagy elutasító választ kaptunk:

a menekültkérdés elég erősen átpolitizált Magyarországon, ezért aki segít, az csendben szeretné csinálni.

Leskó Norbert, a Minicrm vezérigazgatója azt válaszolta, cégszinten nem foglalkoznak a témával, de vannak munkatársaik, akik saját döntésük szerint úgy érzik, hogy szükség van a segítségre, és hozzá tudnak tenni a nehéz helyzetben lévők problémáinak megoldásához.

Szavazzon!

Ön szerint a magyar cégek miért nem vállalják fel, hogy segítik a menekülteket, szemben a külföldiekkel?

Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.