Az iskolakezdés miatt szállt el az augusztusi deficit

bevásárlóközpont tanévkezdés tanszer tanszervásár vásárló vásárol, könyv, tankönyv, iskola, oktatás, tanszer
Budaörs, 2015. augusztus 25. Vásárlók a tanszerek között válogatnak a szeptemberi iskolakezdéshez egy budaörsi bevásárlóközpontban 2015. augusztus 25-én.
Vágólapra másolva!
Az államháztartás augusztusi deficitje 20,8 milliárd forint volt. Ez sokkal magasabb, mint a tavalyi 7,4 milliárdos hiány. Ennek elsődlegesen az lehet az oka, hogy a tavalyinál jóval kevesebb uniós támogatás érkezett eddig idén. Meg az iskolakezdés is bekavart. 
Vágólapra másolva!

A magas számok ugyanis az NGM magyarázata szerint annak is betudhatók, hogy a Magyar Államkincstár már augusztus végén átutalta a szeptember havi családtámogatások, valamint a fogyatékossági támogatás és a megváltozott munkaképességűek keresetkiegészítésének kifizetéséhez szükséges fedezetet, hogy gördülékenyebben mehessen az iskolakezdés.

Ez összesen 34,5 milliárd forintot tett ki, amely összeg megemelte az augusztusi kiadásokat, ugyanakkor a szeptemberit majd csökkenti.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az uniós módszertan szerinti 2015. évi hiánycél továbbra is a GDP 2,4%-a, a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását is figyelembe véve az augusztus végi tényadatok megalapozzák ennek tarthatóságát – írja az NGM a Közleményében.

Nagy a hiány

Az uniós bevételek 368,6 milliárd forinttal maradtak el az előző évitől. Ez egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered, másrészt pedig az Európai Unió Bizottsága által vizsgálat alá vont és egyeztetés alatt lévő tételek következménye, mely utóbbiak a pénzforgalomban később realizálódnak. A minisztérium viszont hangsúlyozza, hogy ez az uniós módszertan szerinti egyenleget nem befolyásolja, mert az év végéig esetlegesen meg nem érkező, de a bizottságtól jogosan igényelt összegek bevételként elszámolhatók.