15 éve nem volt ilyen Németországban

tőzsde részvény kereskedés bróker hangulat pánik eladás esés zuhanás
Vágólapra másolva!
Ha az európai tőzsdékről beszélget valaki, ott szinte mindig felmerül a frankfurti börze, az öreg kontinens mértékadó tőzsdeindexe. Az ottani tőzsdén sokkal jobban pezseg a befektetői élet, mint hazánkban, jóval nagyobb merítési lehetőség is van részvényekből. Most viszont bővül a paletta, hisz az elmúlt 15 év legnagyobb német részvénykibocsátása kezdődik, hisz a német vegyipari cég, a Bayer műanyaggyártó részlegének IPO-ja jön. A Covestro tőzsdei bevezetése során közel 2,5 milliárd eurót vonnak be. 
Vágólapra másolva!

Az eddigi információk szerint a Deutsche Post 15 évvel korábbi tőzsdei bevezetése (IPO) óta nem láthattunk hasonló mértékű kibocsátást, mint a héten kezdődő Covestro IPO.

A Covestro önálló vállalatként a világ vezető poliuretán-előállítójává lép elő, amely globálisan közel 17 ezer főt foglalkoztat. A cég működése három, egymással szoros kapcsolatban álló üzletágra oszlik: poliuretán, polikarbonát és bevonatok gyártása. A vállalat számára a legfőbb piac Európa, majd sorrendben Ázsia, Észak-Amerika és Dél-Amerika. A gyenge eurónak köszönhetően a vállalat növekvő exportbevételre tehet szert, különösen a tengerentúli piacon.

A német Bayer műanyaggyártó részlegének profilja olyan termékportfóliót fed le, amely iránt évről évre egyre nagyobb kereslet mutatkozik. A rugalmasan változó és alkalmazkodó, valamint nagy teljesítményű műanyagokat az autógyártástól kezdve az építőiparban, a bútorgyártásnál, a palackozásnál, az IT- és mobiltechnológiában, a megújuló energiaszektorban, valamint az egészségügyben is felhasználják, kiváltva ezzel a konvencionális alapanyagokat – írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A vegyipari leány az elmúlt négy évben stabil, átlagosan 3,5%-os bevételnövekedést ért el. A termékek iránti kereslet 2014-től emelkedett szignifikánsan, idén már több mint 10%-os bevételjavulásról jelenthet a Covestro. A működés hatékonyságát tükröző, tisztított EBITDA soron is jelentős, 50% feletti bővülést könyvelhet el a vállalat.

Jövőre már osztalékot is fizethet

A tervek szerint 2016-ban már osztalék is járhat a papírok után. Az osztalék mértéke 100-150 millió euróra rúghat, a kifizetési arány pedig 30-50% körül alakulhat. A kibocsátásból származó bevételt a Covestro elsődlegesen a Bayerrel szemben fennálló adósságállományának leépítésére fordítaná, így az EBITDA-hoz viszonyított nettó adósságtömeg 2,5-3-szorosra csökkenne, ami egybevágna az iparági átlaggal.

A kibocsátási ársáv: 26,5–35,5 euró lesz, a részvényjegyzés szeptember 21-től október 1-jéig tart, ez után indul a kereskedés. A közkézhányad a kibocsátási ártól függően 34–40% lehet. A Bayer a saját részesedését minimálisan a jegyzést követő 180 napig tartja meg.