Soha ennyien nem ajánlottak fel adó-egyszázalékot

Holland orvosok pártolják a gyermekeutanáziát eutanázia kórház beteg gyerek news
Vágólapra másolva!
Kétmillióan ajánlották fel idén az szja egy százalékát civil és jótékonysági szervezeteknek, az adakozók száma soha nem volt még ilyen magas. A legtöbb pénzt idén is a gyermek-egészségügyi szervezetek kapták, de jól teljesített az Átlátszó és a Klub Rádió is.
Vágólapra másolva!

A Human Dialog Kft. elemzése szerint idén 7,85 milliárd forintot juttatnak a civil szervezetekhez az adófizetők, ez tavalyhoz képest 10 százalékos növekedést jelent. Idén mintegy 2 millió adófizető ajánlott fel egy százalékot, százezerrel többen, mint tavaly.

Idén egyébként maga az egy százalék is többet ér tavalyhoz képest, a keresetek növekedésének köszönhetően. A NAV statisztikái a magánszemélyek jövedelmeinek 7,6 százalékos bővülését mutatják. Egy adófizető rendelkezése átlagosan 3.868 forintot jutatottt a civilekhez, míg tavaly csak 3.680 forintot ért egy 1%-os felajánlás. Igaz, ez az összeg még így is jócskán elmarad az adócsökkentés előtti csaknem 6000 forintos átlagértéktől. De a kétmillió leadott rendelkezés esetén pedig már az átlag 100 forintos elmozdulása is 200 milliós pluszforrást jelent a civil szférának.

Idén is a gyermekegészségügyet támogatták a legtöbben Forrás: Thinkstock

Botrányok miatt maradtak el a támogatások

A legtöbb pénzt évek óta ugyanazok a szervezetek kapják, az idei lista első 13 helyén ugyanazok állnak, mint tavaly.

A legtöbb felajánlást idén is a Heim Pál Gyermekkórház kapta.

Tavalyhoz képest a legnagyobb emelkedést a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány érte el, ők 57 százalékkal több pénzt, 22,7 millió forintot kaptak. Őket követi 46,7 százalékos bővüléssel, 26 millió forinttal a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány. A Gyermekrák Alapítvány támogatottsága a botrányok hatására ugyan visszaesett, de idén újra növekedni tudott, csaknem 79 milliót kaptak most.

Voltak azonban visszaesések is, az Országos Állatmentő Alapítvány például 14 millióval kap kevesebbet, így csaknem harmadával esett a támogatottságuk. Ennek oka valószínűleg egy idei botrány:

márciusban a NAV hűtlen kezelés miatt indított nyomozást az alapítvány ellen,

mivel, bár tavaly 94 milliót kerestek, nem válaszoltak a megkeresésekre, mobiltelefonra és az állatok szállítására sem költöttek.

Az kevésbé világos, miért kapott 25, illetve 9 százalékkal kevesebben az SOS Gyermekfalvak, valamint az Országos Mentőszolgálat Alapítvány.

Sokat kapott az Átlátszó is

Sokan ajánlottak fel egy százalékokat a médiát támogató alapítványoknak is. Az atlatszo.hu-t támogató Asimov Alapítvány, több mint megháromszorozva tavalyi eredményét, 16,7 millió forintot szerzett, és ezzel a top50 szervezet közé került. A Klubrádió és az ATV finanszírozására hivatott Szabad Sávért (28 millió Ft) és Gondolat Jel (15 millió Ft) alapítványok szintén átlagon felül kaptak támogatást.