Sok energiát spórolt meg tavaly Csehország

Vágólapra másolva!
Csehország tavaly 20 százalékkal több áramot termelt, mint amennyit felhasznált, miközben a szénerőműveket zöldenergiára cserélik - közölte a prágai állami szabályozó hivatal.
Vágólapra másolva!

Csehország energetikai hivatala, az ERÚ közölte azt is, az ide energiafelesleget annak ellenére sikerült előállítani, hogy összességében csökkent az energiatermelés, például azért, mert korlátozták szénalapú erőművek termelését. Eközben emelekedett a megújuló energiaforrások jelentősége, tavaly az áram 10 százalékát termelték meg. Ugyanakkor

az áram legnagyobb részét még mindig a szénalapú erőművek termelik.

Külföldre szállítják

Az állami szabályozó hivatal közlése szerint tavaly 86 milliárd kilowattóra villanyáramot termeltek Csehországban, ami 16,3 milliárd kilowattórával több, mint amennyi az éves fogyasztás volt. Az áramtöbbletet Csehország a szomszédos országokba szállította.

A szénalapú erőművekben állították elő az áram 41,6 százalékát, atomerőművekben - Temelín és Dukovany - 35,2 százalékát, míg a megújuló források 11,2 százalékot adtak. 2008 óta a megújuló energiaforrások áramtermelése megduplázódott, a szénalapú erőműveké pedig 15 százalékkal visszaesett. Az atomerőművek termelése pedig ebben az időszakban 14 százalékkal emelkedett.