Megérkezett a várva várt Richter-hír

öröm jókedv hangulat USA Amerika
Vágólapra másolva!
Már régóta erre a jó hírre vártak a Richter befektetői, de végre megérkezett. Az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta a cég saját fejlesztésű készítményét, a Cariprazine-t, így a termék bevezetésre kerülhet az USA-ban. Ez újabb löketet adhat a vállalat részvényeinek.
Vágólapra másolva!

Ez a bejelentés

A Richter bejelentette, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte a Cariprazine kapszulák forgalmazását az I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok és a skizofrénia kezelésére felnőtt betegeknél. Az engedélyt az FDA azt követően adta meg, hogy korábban határidő-hosszabbítást kért a bírálati eljárás lefolytatására.

A Cariprazine-t a Richter kutatói fedezték fel, fejlesztették az Actavis (új nevén Allergan) gyógyszercéggel közösen, és licencbe adták át nekik az Egyesült Államokban és Kanadában történő értékesítésre.

- mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. „Annak ellenére, hogy a piacon számos készítmény van már jelen ezen betegségek kezelésére, még mindig létezik kielégítetlen terápiás igény. Büszkék vagyunk arra, hogy az I. típusú bipoláris betegségben és skizofréniában szenvedő milliók számára új, a betegek tünetegyüttesének kezelését segítő terápiás lehetőséggel tudjuk bővíteni az elérhető készítmények körét.”

Az Actavis 2015 kora tavaszán nagyon optimista bevételi előrejelzéseket közölt ezzel a pszichiátriai szerrel kapcsolatban, zöld jelzés esetén akár 350-1000 millió dolláros bevételt is jelenthet a cég számára. Ebből a Richter is részesedik, rekordfizetés is érkezhet az amerikai partnertől még ebben az évben

Lökést adhat az árfolyamnak

Bár a piac egy ideje már készül a bejelentésre, ennek ellenére egyáltalán nem volt biztos, hogy pozitív hírek fognak jönni, hisz júniusban az FDA 3 hónappal meghosszabbította a Cariprazine ismételten beadott törzskönyvi kérelmére vonatkozó adatok értékelését. Hasonló intézkedésre már 2013 novemberében is sor került.

Viszont most, hogy elhárultak ezek az akadályok, és a Cariprazine piacra kerülhet, ez már önmagában jelentős potenciált rejt magában. Vélhetően a következő időszakban számos elemzői felminősítés érkezhet a részvényre, és akár megnyílhat az út az 5 ezer forintos árfolyamszintig.

A Richter heti bontású árfolyamgrafikonja - évek óta konszolidáció zajlik egy háromszögben Forrás: Investing.com, Investor.hu