Hátat fordít Oroszországnak a Deutsche Bank

Deutsche Bank
Shareholders of the Deutsche Bank arrive for the company's annual shareholder meeting in Frankfurt/Main, Germany, on May 21, 2015. Deutsche Bank has launched an internal probe into its investments division in Russia, it said Wednesday, as the German media reported suspected money-laundering. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank AG felszámolja befektetési banki üzletágát Oroszországban, köszönhetően a nyugati szankcióknak, az ország romló gazdasági helyzetének, illetve a folyamatos veszteségeknek - közölte a német pénzintézet pénteken. 
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal korábbi írása szerint a Deutsche Bank (DB) mintegy 200 tanácsadással és értékpapír kereskedelemmel foglalkozó alkalmazottat foglalkoztat Oroszországban. A pénzintézet mintegy 1300 oroszországi munkatársa közül a többi, technológiai területeken, készpénzkezeléssel, illetve más pénzintézeteknek, bankoknak, vállalatoknak különféle pénzügyi szolgáltatások nyújtásával foglalkozó alkalmazottját a leépítés nem érinti.

A DB oroszországi ügyfeleinek más központokból fog befektetési banki, értékpapír kereskedelmi és hasonló pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani, és ha kell, tranzakciók lebonyolításához más, harmadik fél orosz pénzügyi szolgáltatók közvetítését is igénybe veszi.

Pénzmosás gyanúja is meghúzódhat a háttérben

A Deutsche Bank a megszokott kommunikációt alkalmazta a leépítés bejelentésével kapcsolatban, ám az ügyben járatos források véleménye szerint

az intézkedés az európai és az amerikai hatóságoknak a Deutsche Bank oroszországi ügyfelei ellen pénzmosás gyanújával indított vizsgálatával hozható kapcsolatba.

A DB júliusban jelentette be, hogy vizsgálatot indított egyes ügyfelei Moszkvában és Londonban végrehajtott részvénytranzakciói miatt. Értesülések szerint több milliárd dollár nagyságrendű ügyletekről van szó.

A DB új társigazgatója John Cryan és munkatársai átfogó reformokkal igyekeznek helyreállítani a pénzintézet nyereségességét és korrigálni a pénzügy szabályok korábbi áthágásának a következményeit.

Az olajáresésnek is szerepe van

A DB már 134 éves múltra tekint vissza Oroszországgal ápolt üzleti kapcsolataiban. A bank kezdetben csak a külkereskedelmi vállalatok üzleteinek a finanszírozásával foglalkozott, de az utóbbi években más nemzetközi pénzintézetekhez hasonlóan az értékpapír kereskedelemre és befektetési tanácsadásra is kiterjesztette tevékenységét. Ezen felül aktívan részt vett az orosz gazdasági felívelés időszakában olyan finanszírozási tranzakciókban, amely olajkitermeléssel és -értékesítéssel foglalkozó cégeknek nyújtott hitelt. Az olajár egy éve tartó esése viszont nehéz helyzetbe hozta ezen vállalatokat, ami visszahat a Deutsche Bankra is.