Megindult felfelé a nyersolaj ára

Irán olaj gáz -OIL GAS INDUSTRY FACTORY GENERAL VIEW WORKER INAUGURATION HORIZONTAL
An worker speaks on a walkie-talkie during the inauguration by Iranian President Mohammad Khatami of Phases 2 and 3 of the South Pars gas field in the southern port of Assaluyeh 15 February 2003. Deputy Oil Minister Seyed Mehdi Mirmoezi said Iran would award a contract for the development of Phase 11 of the massive South Pars gas field in the coming weeks. Offers for Phase 11 have come from France's TotalFinaElf, Britain's BP, Italy's Eni and Statoil of Norway, he added. AFP PHOTO/Atta KENARE
Vágólapra másolva!
A nyersolaj piaci ára (WTI) jelentős emelkedést mutatott, ezzel áttörve a 47 dolláros árfolyamszintet. 
Vágólapra másolva!

Szerdán kerültek nyilvánosságra az amerikai kőolajkészletekről szóló adatok, amikből kiderült, hogy a készletállomány a várakozásokkal szemben mintegy 2 millió hordóval csökkent, noha a finomított termékek (benzin, gázolaj, fűtőolaj) készletei jóval a várt felett emelkedtek - írja az Equilor a reggeli hírlevelében.

Vissza a régi kerékvágásba

A csütörtöki kereskedést 47 dollár fölött nyitotta a nyersolaj árfolyama, azóta viszont csökken az ár. A Goldman Sachs már 20 dollár körüli árral is riogat nemrég megjelent tanulmányában. Ettől függetlenül a Goldman alap 38 dolláros olajárral kalkulál 1 hónapos időtávon, a 12 havi szinten pedig 45 dollárral. Ez jelentős csökkentés a korábbi 45, illetve 60 dolláros 1 és 12 havi célárhoz képest.

A csütörtöki kereskedést 47 dollár fölött nyitotta a nyersolaj. Forrás: Investing.com

Nem jó kilátások

A kínai gazdaság belassulásával párhuzamosan az olaj iránti kereslet egyre csökken, míg a kitermelő országok még mindig hatalmas mennyiségben pumpálják a világpiacra az olajt, és még Irán nem szállt be a buliba. Az iszlám köztársaság napi egymillió hordónyi plusz olaj kitermelését tervezi a mostani 2,6 millió hordó mellé, amint eltörlik a szankciókat az országgal szemben. A büntető intézkedéseket novembertől fokozatosan oldják fel Iránnal szemben.