Beijedt az amerikai jegybank

Janet Yellen FED-elnök jegybank
WASHINGTON, DC - JULY 16: Federal Reserve Board Chair Janet Yellen testifies during a hearing before Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee July 16, 2015 on Capitol Hill in Washington, DC. The committee held a hearing on "The Semiannual Monetary Policy Report to the Congress." Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hiába övezte óriási várakozás és megosztottság a Fed ma esti kamatdöntését, a jegybankárok most sem vállalták be a közel 7 éve zéró szinten lévő irányadó kamatráta emelését. Úgy tűnik, a vegyes gazdasági adatok és a világgazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak a Fed döntéshozói közé is begyűrűztek. 
Vágólapra másolva!

Befejeződött a sajtótájékoztató (21:28)

Janet Yellen befejezte a Fed döntés utáni sajtótájékoztatót.

Az amerikai tőzsdeindexek állása: Dow Jones 16 723 (-0,1%), S&P500 1 995 (-0,02%), Nasdaq 4 902 (+0,26%).

Az EURUSD 1,1414-en áll, azaz további dollárgyengülést látni a devizapiacon szinte minden fontosabb párban.

Az arany 1131, az olaj 47 dolláron áll. Az amerikai kötvényhozamok rég nem látott esésben vannak az elmaradó kamatemelés miatt.

Janet Yellen befejezte a sajtótájékoztatót. Forrás: AFP/Mark Wilson

Az alacsony kamat átrendezi a lakossági vagyont (21:24)

Az egyik újságíró azt kérdezte, hogy a túl sokáig és túl alacsonyan tartott kamat az egyszerű emberek megtakarításait sérti leginkább, a gazdagok viszont ebből is jelentősen profitálni tudnak, ezáltal is szélesebbre nyílik a jövedelemi és vagyoni olló. Yellen elmondása szerint a Fed-nek kevésbé kell a vagyonhatással foglalkozni, az ő dolguk az alkalmazkodó monetáris politikával az, hogy egyre több embert "helyezzenek vissza" a munkaerőpiacra, azaz javítsák a gazdasági feltételeket. Persze az alacsony kamatok segítenek alacsonyabb hiteltörlesztésben is testet öltenek, így ez ugyanakkora segítséget jelent az embereknek.

Már a decemberi kamatemelés valószínűsége is csökken (21:19)

Az amerikai határidős kamatvárakozások szerint a decemberi kamatemelés valószínűsége 50 százalék alá csökkent, holott ez még a hét elején 55-60 százalék körül mozgott. A piac elkezdte beárazni a Fed mai óvatosabb állásfoglalását.

Időközben elolvadtak a tőzsdei pluszok (21:18)

Forrás: Bloomberg

Nem beszéltek negatív kamatokról (21:15)

Bár az egyik FOMC-tag szerint akár negatív kamatok is elképzelhetőek a jövőben, Yellen szerint a mai ülésen ez egyáltalán nem volt téma, egyelőre nem állhat elő olyan helyzet, mint néhány európai állam esetében. Ugyanakkor a FED-elnök azt is mondta, hogy ha jelentősen romlanának a gazdasági mutatók, akkor a jegybank minden lehetséges eszközt és megoldást meg fog vizsgálni, ami segíthet a helyzeten.

Figyelik a feltörekvő piaci folyamatokat (21:07)

Jelentős tőkekiáramlást lehetett látni az elmúlt időszakban a feltörekvő piacokról, a kínai és a többi feltörekvő országgal kapcsolatos kockázatokat és azok lehetséges tovagyűrűző hatásait folyamatosan figyelemmel követi a Fed.

Janet Yellen újságírói kérdésekre válaszol Forrás: Bloomberg

Az infláció a fő téma (21:01)

Yellen elmondása szerint a 2 százalékos inflációs ráta csak cél, nem jelent plafont. Emellett a munkaerőpiac állapota is fontos mérőszám a Fed számára, mivel addig nem várható monetáris szigorítása, amíg a bérekben sem látni érdemei emelkedést. És úgy tűnik, hogy végre nagyobb figyelmet fordítanak a részmunkidőben dolgozók számára is, illetve hogy azért is ennyire kedvező a munkanélküliségi ráta (5,1%), mivel a munkaerőpiaci részvételi arány is csökken (van, aki felhagy az álláskereséssel).

Esnek az amerikai kötvényhozamok (20:59)

Az elmaradó kamatemelés hatására az amerikai kötvényhozamok jelentősebb zuhanásba kezdtek, a 10 éves kötvényhozamok a kezdeti 2,3 százalékról 2,21 százalékra estek vissza. A 2 éves papírok hozama 15 százalékkal zuhan a Fed döntés előtti szinthez képest.

Nincs egyértelmű recept (20:53)

Yellent arról faggatják, hogy mégis mikor várható az első emelés, hisz régóta mennek a találgatások. A jegybankelnök azt válaszolta erre, hogy nincs egyértelmű recept az időpontokra.

Októberi kamatemelés is elképzelhető (20:49)

Eddig a piac úgy számolt, hogy inkább decemberben lehet kamatemelés, hisz akkorra van meghirdetve sajtótájékoztató. Viszont most Yellen azt mondta, hogy ha kamatot akarnak emelni, akkor összehívhatnak sajtótájékoztatót. Így akár október is ott lehet a lapok között.

Kilőttek az amerikai indexek (20:47)

A vezető amerikai indexek a pár perccel ezelőtti 0,3 százalékos pluszhoz képest hirtelen 1 százalékos nyereségben vannak, a Nasdaq pedig 1,4 százalékos menetelésben van. A dollár továbbra is stabil a kezdeti mozgások után.

A jegybankárok többsége idén már emelne (20:44)

Yellen elmondása szerint az FOMC-tagok többsége idén már kamatemeléssel számol. A testület 17 tagjából 13 tartja lehetségesnek az idén a kamatemelés megkezdését, míg az előző ülésen 15-en voltak ezen a véleményen.

Szoros monitoring (20:43)

Az olajárak tartós esése miatt az infláció továbbra is alacsony maradhat. Ugyanakkor az amerikai gazdaság jól teljesít, és a várakozások, előrejelzések szerint kitarthat a lendület. A világgazdasági és nemzetközi piaci folyamatokat pedig továbbra is elemzik.

Stabilizálódtak a tőzsdei árak (20:41)

Az amerikai tőzsdeindexek a döntés utáni bizonytalanság után már újra emelkedő pályára álltak, az S&P500 index 2004 ponton jár (+0,44%), a Dow Jones pedig 16 790 ponton (+0,30%). Az EURUSD árfolyama 1,14-en áll, az arany 1128 dolláron, míg a WTI olaj 47,02 dolláron.

Érződik a bizonytalanság (20:36)

Yellen szavaiból az tűnik ki egyelőre, hogy nagy a bizonytalanság a döntéshozók között, eddig a hangvétel inkább hajlik a további alkalmazkodó magatartáshoz, mintsem a vérmes szigorításhoz.

Janet Yellen sajtótájékoztatót tart a Fed-döntés után Forrás: Bloomberg

Megkezdődött (20:31)

Yellen szerint az infláció továbbra is a közép távú célszint alatt marad. Egyelőre a döntéssel egyidőben megjelent közleményt olvassa fel a jegybankelnök.

Aki a folyamatos tudósítás mellett videón is szeretné követni a sajtótájékoztatót, az itt teheti meg.

Fél 9-kor sajtótájékoztató (20:22)

Janet Yellen további részleteket oszthat meg a piaccal a döntés hátteréről.

Még mindig várják a jobb számokat (20:07)

Akkor fognak emelni a kamaton, ha a munkaerőpiaci feltételek további javulását látják, illetve meg lesznek győződve arról, hogy az infláció 2 százalékra tud emelkedni közép távon. A Fed mostani prognózisa szerint a 2 százalékos célt az infláció 2018-ban érheti el.

A GDP számok tekintetében is történt egy kis változás: az idei évre enyhén felfelé (1,8-2,0%-ról 2,0-2,3%-ra), a jövő évit lefelé (2,4-2,7%-ról 2,2-2,6%-ra) módosították. Az inflációs várakozások tekintetében viszont minden időtávon enyhe csökkenést várnak (vélhetően ez is nyomós érv volt a kamat szinten tartásában).

Egyhangú döntés volt (20:02)

Az FOMC 9-1 arányban döntött a kamat szinten tartása mellett, egyedül a Richmond Fed elnöke voksolt 25 bázispontos emelésre. A döntés utáni jegyzőkönyvből kiderül, hogy a Fed a hosszú távú kamatvárakozásokat is mérsékelte, a júniusi 3,8 százalékról 3,5 százalékra.

A Fed várakozása szerint idén lehet lehet már egy kamatemelés. Egy szavazó tag megítéles szerint akár negatív kamatráta is elképzelhető 2016-ban.

Elmaradt a nagy lépés (20:00)

2006. június 29-én emelt utoljára kamatot az amerikai Federal Reserve, 2008 vége óta pedig szinte nullán (gyakorlatban 0-0,25 százalékos sávban) tartózkodik az irányadó kamatráta. Az elmúlt időszakban Janet Yellen többször is azt nyilatkozta, hogy idén már indokolt lehet a szigorítás. Míg kora nyáron a piaci várakozások többsége szinte biztosra vette a szeptemberi kamatemelést, addig augusztusra jelentősen megváltozott a hangulat, köszönhetően a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmaknak, illetve a jüan leértékelésének is. Azóta a Fed irányadó kamatrátájára vonatkozó határidős árazások szerint 30 százalékra csökkent a szeptemberi kamatemelés valószínűsége, és ez úgy tűnik, a Yellen által irányított amerikai jegybankra is hatással volt, hisz nem nyúltak hozzá a 7 éve történelmi mélyponton nyugvó kamathoz.

Így az este fél 9-kor kezdődő sajtótájékoztatóra szegeződik a világ szeme, keresve az iránymutatásokat arra, hogy mikor jöhet a kamatemelés, illetve milyen jövőbeli kamatpályával számolnak a jegybankárok. Emellett szintén fontos lesz a Fed amerikai gazdasággal kapcsolatos prognózisa is.

Gyengül a dollár

Az amerikai tőzsdék a döntés előtt - kiváró üzemmódban ugyan - 0,3 százalék körüli pluszokban tartózkodtak, a megjelenő hírekre további enyhe emelkedéssel reagáltak, majd egy éles lefordulással már 0,2 százalékos mínuszban mozognak.

Az EURUSD árfolyama a kamatdöntés előtt még 1,1340-50 között mozgott, utána viszont egészen 1,14-ig lőtt fel a jegyzés, azaz dollárgyengüléssel reagált a piac a kamatemelés elmaradására. Ezután némi korrekció kezdődött.

Az EURUSD 15 perces bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com

Az arany árfolyam emelkedik, jelenleg 1123-nál jár a jegyzés a döntés előtti 1117 dolláros szinthez képest.