Ahol nem hálás feladat miniszterelnöknek lenni

Vakációzz Karpathoson, nem fogod megbánni!
utazás
Karpathos
Olympos
görög sziget
Karpathos, Olympos
Vágólapra másolva!
Görögország vasárnap választ. Alexis Ciprász - aki augusztus 20-án mondott le - újra versenybe száll az ország vezetéséért.Kihívója a demokrata Evangelos Meimarakis. Bármelyikük is nyeri el a választók kegyeit, nem egy hálás feladat elébe néz.
Vágólapra másolva!

Tönk szélére jutott gazdaság, rekordokat döntögető munkanélküliségi ráta, a szakadék szélén táncoló bankrendszer – összegzi a görög állapotokat a Bloomberg mai írásában.

Tornyosulnak a teendők

A harmadik görög mentőcsomagról szóló megállapodást augusztus 20-án írta alá Alexis Ciprász akkori kormányfő, majd azt követően lemondott. Az új miniszterelnök a segélycsomag utolsó részletét októberben kapja meg, amivel együtt nekiláthat az ország rendbetételéhez.

Feladat lesz bőven, hisz

a hitelezőkkel folytatott több havi küzdelem és ellenállás komoly, sok tízmilliárd euróban mérhető károkat okozott a görög gazdaságnak,

amely tavaly év végén még sokkal jobb jövő elé nézett, legalábbis ami a gazdasági várakozásokat illeti: az elsődleges költségvetési egyenleg már pluszban volt, a gazdaság növekedésének is mérhető jelei voltak, sőt 2015-re 2 százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak az elemzők. Aztán a huzavona és a komoly bizalomvesztés, valamint a tőkekorlátozások miatti tőkekiáramlás következtében már ott tart a szakma, hogy idén 1,4 százalékkal eshet vissza a görög gazdaság.

Alexis Ciprász görög miniszterelnök augusztus 20-án mondott le. Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A bankokkal kell kezdeni

Az első és legfontosabb teendője az új kormánynak a bankok feltőkésítése lesz.

Júliusban három héten keresztül zárva tartottak a pénzintézetek. Az újonnan kialkudott csomagban erre a feladatra 25 milliárd euró különítettek el.

A görög bankok piaci értékének változásai 2012 óta Forrás: Bloomberg

Munkanélküliek hada

Görögországban aggasztó méreteket ölt a munkanélküliség szintje. Míg az amerikai jegybank azon aggódik, hogy merjen-e kamatot emelni 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta mellett, addig a mediterrán országban ez a szint 2014 év végén 26,5 százalék volt. Az elemzők várakozásai szerint idén év végén is csak 26,2 százalékra mérséklődik az arány, majd a jövő évben újra emelkedni kezd a munkanélküliek száma. A görög statisztikai hivatal 2016-ra 26,7 százalékos szinttel számol.

Görögországban aggasztó méreteket ölt a munkanélküliség szintje. Forrás: Hellenic Statistical Authority, Bloomberg

Pluszban zárnak három év múlva

A június végén bevezetett tőkekorlátozás rendkívül negatívan hatott a görög gazdaságra, arról nem is beszélve, hogy a nyáron lezajlott események után, nem lesz egyszerű befektetőket csábítani az országba, ami pedig elkerülhetetlen Ciprász egy további fogadalmának a teljesítéséhez. A volt miniszterelnök ugyanis arra tett ígéretet a hitelezőinek, hogy nemcsak rendbe rakja a megtépázott gazdaságot, hanem 2018-ra Görögország 3,5 százalékos költségvetési többlettel fog rendelkezni. Az alábbi ábra szerint úgy tűnik, hogy a 2015-ös események több évnyi hátrányt okoztak a hellén országnak.

A görög elsődleges költségvetési egyenleg tervezett alakulása a harmadik mentőcsomag előtt és után Forrás: Bloomberg