Az intereneten is licitálhatunk állami ingatlanokra

Vágólapra másolva!
Nyomon követhető lesz az interneten az állami ingatlanok elárverezése. A Nemzeti Vagyonkezelő új online aukciós rendszerén keresztül licitálni is lehet az elárverezett javakra, elsőként olyan ingatlanokra, amelyek örökös híján visszaszálltak az államra.
Vágólapra másolva!

Szerdán átadták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) Elektronikus Aukciós Rendszerét (EAR), amely mától használható lesz az e-arveres.mnv.hu weboldalon. Az átadáson Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a vagyonkezelési törvény módosítására volt szükség az EAR üzembe helyezésére, amelynek célja többek között az állami vagyon értékesítésének átláthatóvá tétele.

29 millióba került

Az EAR-t 29 millió forintért fejlesztette a T-Systems Magyarország. A rendszerben olyanok regisztrálhatnak, akik hozzáférnek az Ügyfélkapuhoz. Korábban a hasonló árveréseken offline lehetett részt venni, azokat például az MNV honlapján hirdették meg.

Az új rendszerben a felhasználók nemcsak licitálhatnak az árveréseken,

de nyomon is követhetik a folyó és a jövőben induló aukciókat, és megnézhetik a lezárt árverések eredményeit is.

Az árveréseken személyesen, űrlapok kitöltése és bemutatása után lehetett részt venni.Kérdésünkre az MNV munkatársa elmondta, a licitálás névtelenül zajlik majd. Az aukciós felületen ugyan látható lesz, mennyit ajánlanak az egyes licitálók, a nevük helyett azonban csak egy sorszám lesz látható a többi felhasználó számára, amely minden árverésnél megváltozik.

Irodákat és ingóságokat is eladhatnak

A rendszerbe máris számos ingatlan adatait töltötték fel, amelyekre hamarosan licitálni is lehet, mondta Fónagy János. Ezek olyan ingatlanok, amelyeknek tulajdonosa örökös nélkül halt meg, így azon visszaszálltak az ingatlanokra. A jövőben, ha erről kormányzati döntés születik,

egyéb állami tulajdonú ingatlanok is felkerülhetnek az oldalra,

például irodák.

Fónagy János elmondta, a decemberig további ingatlanok kerülnek fel, jövőre pedig egyéb tételeket is értékesítenek, köztük társasági tulajdonrészeket és ingó vagyontárgyakat is. Utóbbiakból, mint mondta, jelenleg 250 000 tétel van az állam tulajdonában, mintegy 12-13 millió forint értékben.

Az átláthatóságot kritizálták

"Korábban az átláthatóság miatt kritizálták az állami vagyonkezelést. Nem elemezném, mennyire voltak jogosak ezek a kritikák" - mondta Halasi Tibor, MNV Zrt. elnöke. "De az új rendszert ezt a problémát kezeli és kiküszöböli." Hozzá tette, az interneten keresztül a rendszer költséghatékonyabb lesz és a vevőrétegek szélesebb köréhez tud eljutni, fokozza a versenyt, ami értékesítésnél fontos, és a bevételeket növelheti.

Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.