Egyesülhet a világ két legnagyobb sörgyártója

sör sörgyártás SABMiller AB InBev
A pint glass of beer with the logo of Meantime, a London based craft brewing company stands at the bar of a pub in London on May 15, 2015. SAB Miller, the world’s second-biggest brewer announced today its purchase of Meantime brewery to give it a foot hold in the growing sector of craft brewers. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Újra felerősödhetnek a világ két legnagyobb sörgyártójának egyesülésével kapcsolatos spekulációk, miután szerdán az SAB Miller megerősítette, hogy Anheuser-Busch InBev vételi szándékkal jelentkezett be nála.  
Vágólapra másolva!

Az SABMiller megerősítette azon híreket, hogy a belga sörgyártó óriás, az AB InBev vételi szándékát fejezte ki, ugyanakkor semmilyen részletes tervet nem közölt a célponttal, így érdemi választ sem tudtak adni a megkeresésre - írja a CNBC.

Az SABMiller a világ második legnagyobb sörgyártójának számít az értékesítési árbevétel alapján, és olyan márkák tartoznak hozzá, mint a Peroni, Grolsch és a Pilsner Urquell (de a magyar Dreher is). Az AB Inbev-hez pedig olyan brandek tartoznak, mint a Budweiser, Stella Artois, Beck's. A részvények 21-23 százalékkal emelkednek a hírek hatására, míg a világ legnagyobbjának számító AB InBev papírjai 7-8 százalékos pluszban mozognak.

Az SABMiller részvények árfolyammozgása az év eleje óta Forrás: Investing.com, Investor.hu
Az AB InBev részvények árfolyammozgása Forrás: Investing.com, Investor.hu

Akár 100 milliárd dollárt is fizethet az AB InBev

Néhány elemzés szerint akár 100 milliárd dollárt is fizethet az AB InBev az SABMiller-ért, figyelembe véve a célpont hitelállományát is. A Bernstein szakértői szerint részvényenként akár 39 fontos (jelenleg 36 fonton áll a nagy ugrás után) ajánlat is érkezhet az angol központtal működő SABMiller-re, mert csak egy kellően magas ajánlattal lehetne biztosítani azt, hogy a célpont igazgatótanácsa belemenjen a felvásárlásba.

Ha létrejön a tranzakció, akkor az bőven benne lenne minden idők tíz legnagyobb felvásárlása között.

A mostani árazások szerint a közös cég piaci értéke akár 270 milliárd dollár (az éves magyar GDP kétszerese) is lehet. Az egyesült cég erős jelenléttel bírhatna a feltörekvő piacokon, hisz az AB InBev jó pozíciókkal rendelkezik Dél-Amerikában, míg az SABMiller Afrika-szerte értékesít. Mindenesetre részleteket még alig tudni, az biztos, hogy a versenyfelügyeleti hatóságoknak is lesz egy-két szava az egyesüléshez.