Nem éri meg a migránsrizikó a taxisoknak

taxi, nem kapott engedélyt a Tele5  Taxi(Tele 5 Taxi, RT5 Taxi) és a Max Taxi Budapesten
Budapest, 2014. május 9. A megújult józsefvárosi Teleki téri piac 2014. május 9-én. A felújítás több mint félmilliárd forintba került. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Józsefvárosban volt olyan szállodás, aki már január óta a menekülteket várta. Jó üzletet remélt, és ez eddig bejött. A taxisok sem jártak rosszul, náluk azonban nem egyértelmű a helyzet. Az új törvények értelmében akár bíróság elé is állíthatják azt, aki migránsokat szállít. Az airbnb-seknek viszont rosszul jött a menekültáradat, a turizmus pedig még nem tudja, hogy járt. 
Vágólapra másolva!

Miért lehet a taxist megbüntetni, ha migránsokat szállít? Honnan tudhatná a sofőr, hogy kik az utasai? Igazoltassa őket? Kérdezze meg, mi Szíria fővárosa? Egy neve elhallgatását kérő taxisofőr azt mesélte, hogy egyiküket egy szállodához hívták. Egy jól szituált család ült be hozzá. Nem is sejtette, hogy bevándorlók voltak. Most eljárás folyik ellene. Hogyan kerülhette volna ki ezt a helyzetet? És egyáltalán, mire fel büntetik ilyenkor a taxisokat?

A törvény betűje

A választ az új büntető törvénykönyv és a személyszállítási törvény kombinációja adja meg. A kedden frissült Btk. szerint az illegális bevándorlás bűncselekménynek számít. A személyszállítási törvény szerint pedig büntethető az a sofőr, aki a fuvarral bűncselekményhez járul hozzá.

Önvédelmi igazoltatás

„A taxisoknak továbbra sincs igazoltatási joguk, viszont a

– mondta Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke. Ha az utas rendben igazolja magát, nincs probléma. Ha nem hajlandó, a taxis mérlegelhet, hogy megéri-e a rizikót.

A taxisok általában látják, ki is ül mögöttük Forrás: MTI/Soós Lajos

„Általában nincs szükség ilyesmire” – mondja Metál Zoltán. „Tudja, ahogy a fodrászok sok frizurát láttak már, a taxisok is mindenféle emberrel találkoznak. A legtöbbször ránézésre tudjuk, hogy ki is az illető, honnan jön, hová tart.”

Nagy a rizikó

„Van, aki bevállalja a kockázatot, de már csak kevesen” – mondta a taxisofőr. „Az egyik srácot elkapták. 700 euróért vitt volna ki egy családot Münchenbe.

Most embercsempészéssel vádolják.

Szóval a legtöbben nem reszkíroznak.”

Ezt a szövetségi elnök is megerősítette. „Augusztusban nagyon sok migráns akart taxival utazni. De a rendőrök hamar jelezték, hogy nem érdemes fuvarozni őket. Igazából csak egy kis réteg hozta-vitte őket, de ők is egyre kevesebben vannak, főleg most, hogy az új Btk. életbe lépett.”

Legális és illegális konkurencia

Nem csak a törvény szigora apasztotta a taxisok migránsutaztatási kedvét. Röszkén és Szegeden az ózdi és a kaposvári alvilág erővel sajátította ki ezt az „üzletágat”, velük pedig nem érdemes kukoricázni. Emellett a taxisok legális konkurenciát is kaptak, hiszen az állam nekiállt tömegesen buszoztatni és vonatoztatni a migránsokat, így sokkal kevesebb lett a potenciális utas. Egy hete pedig már kuncsaft sincs, így másfél hónapig volt nagy kasza ez a féllegális biznisz.

A piac a régi

Nem csak a menekültek utaztatása van leszálló ágban, az elszállásolásuk sem akkora üzlet már. Legalábbis ezt mondták a Ganz telepre átköltözött Józsefvárosi Piacon. A piac egy-két hete még nyílt találkapont volt a kereslet és a kínálat között. A fedélt kereső menekültek itt találkoztak a menekülteket kereső fedéltulajokkal (vagy bérlőkkel).

A régi kerékvágás Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Most meg nézz csak körül, minden olyan, mint régen” – mutat körbe a piacon névtelenséget kérő forrásunk kedden délután. És igaza van, az élet látszólag visszatért a régi kerékvágásba. A piacon hangosan alkudoznak az árusok, valaki pénzt váltana, valaki azt kérdezgeti, hogy ki kér számlát, a kipakolt asztalokon pedig pár ezres tételben mennek a kártyapartik.

Józsefvárosi török, kőbányai afgán

„Az afgán a józsefvárosi piacnál már januárban arra készült, hogy jönni fog a menekültáradat, és megszedi magát. Meg egy török is Kőbányán” – mondta egy környéken lakó férfi. „Nagyon sok kis szálló rendesen kasszírozott” – bökte még oda. Kérdezzük még az afgánról, meg a törökről, de többet nem akar elárulni róluk. „Már így is túl sokat mondtam. Nekem családom van.”

Szándékos szemhunyás

A rendőrség még júliusban ütött rajta egy hostelen a Könyves Kálmán körúton. Hat iraki férfit csíptek fülön, mindannyian szírnek vallották magukat, és nem volt papírjuk jogszerű tartózkodásra. Az esetet a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján kürtölték világgá.

Razzia a Könyves Kálmán körúton Forrás: jozsefvaros.hu

Több sikeres razziáról nem hallottunk. A piac közelében strázsáló közterület-felügyelő szerint direkt hunynak szemet a dolog felett. Inkább hagyják, hogy a menekültek pár napra megszálljanak, majd továbbmenjenek. „Így hamarabb megszabadulunk tőlük.” No de, akkor miért büntetik azokat, akik fuvarozzák őket? Hiszen ezzel is lassítják a dolgot. Nem kéne efölött is szemet hunyni? – kérdezzük, de nem kapunk választ.

A kisszobából mentek el

Az airbnb-sek nem járnak jól a bevándorlóboommal. A migránsok nem használják a szállásmegosztó oldalt, de úgy néz ki, hogy az ügy sokak kedvét elveszi az ideutazásról. Erről számoltak be Airbnb-felhasználó ismerőseink. Volt olyan közöttük, akinél

hat foglalást vontak vissza szeptember első napjaiban.

„Volt egy kínai pár, akik már itt voltak néhány napja, a kisszobában laktak. Az egyik reggel SMS-t kaptam tőlük, hogy leléptek, mert félnek attól, amit a városban látnak.”

No és a turizmus?

„Még nem látható, hogy a menekültválság hatással van-e a hazai turizmusra” – mondta el Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára. A budapesti turizmusban a május mellett a szeptember számít csúcsidőszak. "Ilyenkor mindig telt ház van, most is. Voltak persze szálláslemondások, de ilyesmi régebben is volt. Ráadásul a lemondott szálláshelyeket is betöltötték utólag."