Új időszámítás kezdődik az értékpapíroknál

részvény tőzsde brókerek
Vágólapra másolva!
Az európai értéktárak első csoportjának belépésével a nyáron elindult az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszer, azonban komolyabb tranzakciós volumenek szeptembertől, az olasz piac csatlakozása óta futnak a rendszeren. A hazai értéktár, a KELER Zrt. 2016 szeptemberében csatlakozhat a rendszerhez. A tervek szerint az új rendszer 2017 februárjára az Európai Unió 21 országában az euró alapú értékpapír tranzakciók csaknem 100 százalékára ki fog terjedni. 
Vágólapra másolva!

A Target2-Securities (T2S) rendszer nyári indulása óta a görög, máltai, román és svájci piacon az euró alapú értékpapír-elszámolásokat már az új rendszer keretében végzik, azonban komolyabb volumenek augusztus 31-e után, az olasz piac bekapcsolódásával kerültek a platformra. Az olaszok eredetileg tervezettnél későbbi migrációja a későbbi hullámban csatlakozók ütemtervén nem változtatott, így a KELER Zrt. a harmadik hullámban, vagyis 2016 szeptemberében válhat a rendszer részévé.

A T2S platform létrehozásával az Európai Központi Banknak az a célja, hogy

az európai elszámolási rendszereket harmonizálja, egységesítse, és ezáltal hatékonyabbá és biztonságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciók lebonyolítását.

Olcsóbbá váló tranzakciók

A T2S hatására, az európai kereskedés egy központi platformra terelésével, hosszabb távon a befektetők számára olcsóbbá válhat az értékpapírok határon átnyúló adás-vétele, valamint egyszerűsödhet az értékpapír kibocsátás azon cégek számára, amelyek egyszerre több európai piacon is szeretnének jelen lenni.

Az integrált európai értékpapír elszámolási rendszerhez való csatlakozás, amely az eurózónában és azon kívüli értéktárakat egyaránt érinti, négy hullámban zajlik majd, a KELER – többek között az osztrák és a német értéktárral együtt – éppen egy év múlva, 2016 szeptemberében válik a részesévé.