Ők lehetnek a kamatemelés nyertesei és vesztesei

jó kilátás hangulat USA pénzügy részvény tőzsde világos
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs befektetési bank összeállította, mely vállalati papírokból érdemes betárazni, ha bekövetkezik az amerikai kamatemelés, és melyektől érdemes szabadulni.
Vágólapra másolva!

A globális befektetési bank saját várakozása szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben élhet a kamatemelés eszközével kilenc évnyi szünet után. Jelenleg ezt a forgatókönyvet erősítik a határidős árazások is, hisz most 28 százalékos esélyt ad a piac a szeptember 17-ei szigorításnak, míg a decemberi kamatemeléshez 68 százalékos valószínűséget rendel a piac.

Mit kellene venni?

A Goldman Sachs elemzője egy nagyon egyszerű elv mentén állította össze a listáját. Megvizsgálta és összehasonlította a legnagyobb amerikai vállalatok mérlegeit. A tőkeerős mutatókkal rendelkező cégek, mint a Priceline, a Google és az Apple könnyedén megbírkóznak egy feszesebb monetáris politika adta kihívásokkal, míg a gyengébb mérleggel rendelkezők várhatóan küszködni fognak. Az elemzés szerint a kamatemelést követő három hónapos periódusban a jobb cégek átlagosan 5 százalékponttal jobb teljesítményt nyújthatnak a veszélyeztetett részvényekhez képest.

A Goldman Sachs befektetésre ajánlott papírjai közé felkerült még az O’Reilly Automotive, a MasterCard, a Dollar Tree és az Oracle - írja a MarketWatch.

Az Apple is az ajánlott részvények közé került. Forrás: www.macworld.com

A kárvallottak

A nagy adósságállománnyal rendelkező és azt is változó kamatozás mellett fizető cégek viszont több nehézséggel nézhetnek majd szembe a megugró finanszírozási költségek miatt. Így erre a listára olyan nevek kerültek fel, mint az M&T Bank, a Progressive, a Paccar, a Wells Fargo, a Lincoln National Corp, a General Electric és a Martin Marietta Materials.

Kostin becslése alapján az S&P 500 indexben szereplő pénzügyi cégek hiteleinek 16 százaléka ilyen változó kamatozás mellett ketyeg, míg a teljes indexen belül ez az arány 10 százalék.

Változó kamatozású adósságállomány szektorok szerint eloszlása Forrás: Goldman Sachs

Nem érett meg a gazdaság az emelésre

Andrew Levin, Yellen volt tanácsadója is a halasztás mellett teszi le a voksot. A közgazdász szerint egyre többen térnek vissza a munkaerőpiacra, ami jó előjel a gazdaságnak, de még nincs vége a folyamatnak, ezért a központi bank beavatkozása túl korai lenne. Levin szerint

A két százalékos infláció a másik tényező, amitől a Fed függővé tette a kamatemelést. A volt tanácsadó egyetért abban, hogy a tendencia jó, hiszen a cél irányába haladnak, de a kitűzött szintet nem érték el, így emiatt is tolná a kamatemelés dátumát.