Mások nyomorán gazdagodnak

Képriport menekültek
A local enters the sea to help a boat of Syrian refugees arriving on the shores of Lesbos island in Greece in an inflatable boat from Turkey on August 23, 2015. AFP PHOTO / ACHILLEAS ZAVALLIS
Vágólapra másolva!
A menekültáradatra lassan egy teljes üzleti hálózat szakosodik Európa-szerte. A Keleti pályaudvar környéki boltosoktól a Leszbosz szigeti görög kiskereskedőn és a svéd nyelviskolákon át egészen az amerikai nyugdíjalapokig vezetnek a szálak. Van, aki napi hatmilliós forgalmat bonyolít le, de volt olyan cég is, amely 99 millió eurós bevételről adott számot.
Vágólapra másolva!

Az Air Berlin légitársaság csak az elmúlt évben 350 ezer dollárt (96 millió forint) kapott a német illetékes minisztériumtól, hogy charterjáratokat indítson azoknak a menedékkérőknek, akiknek a kérelmét a hatóságok visszautasították - közölte a Wall Street Journal.

Amitől a magyar nyelviskolák elestek

Svédországban a kormány 900 ezer dollárt (248 millió forint) fizetett egy nyelviskolának, hogy megállapítsa a migránsokról, melyik országból származnak.

A Western Union egyik athéni fiókja a nemzetközi átutalásokkal naponta 20 ezer eurós (6,2 millió forint) forgalmat bonyolít le, és a lista még korántsem teljes.

A Törökországhoz közeli görög Leszbosz szigetére érkeznek a menekültek Forrás: AFP/Achilleas Zavallis

A leszboszi "aranybánya"

A Törökországhoz közeli görög sziget kiemelt célpontja lett a menekülteknek az elmúlt időszakban. A válság sújtotta és a turistákban megfogyatkozott Leszboszra csak az idén 290 ezer menekült érkezett, akiknek a 70 százaléka középosztálybeli szír. A szigeten található, szuveníreket árusító boltok menten megtalálták az üzleti rést.

- emlékszik vissza Michalis Michalakellis, aki ajándékboltját alakította át kisebb vegyeskereskedéssé. A görög szuveníres azóta tartós alapélelmiszerek árusításából él. A görög kormány ugyancsak küszködik a migránsok elhelyezésével, így megérkeztek a hálózsákot, sátrakat árusító kereskedők, hogy beszálljanak a "menekültbizniszbe".

Az alacsonyabb kategóriás hotel tulajdonosa elégedetten összegzi, hogy jól fizető vendégek a szírek, és még nem is alkudoznak az árból.

A válság sújtotta és a turistákban megfogyatkozott Leszboszra csak az idén 290 ezer menekült érkezett Forrás: Google Map

A mobilszolgáltatók egyből kapcsoltak

Görögországban két telefoncég között bontakozott ki éles verseny. A görög Cosmote az értékesítőit szalasztotta a kikötőkbe és a menekültszállásokra, hogy a menekülteknek 12 euróért ajánljanak SIM kártyákat. A Vodafone helyi leánya nem nézte tétlenül konkurense ténykedését, és a 10 eurós SIM mellé mindjárt 50 százalékos árengedmény dukált az Athénba tartó kompokra.

Olasz módi

Az Extrabanca kifejezetten külföldiekre szakosodott bank Olaszországban, ami egy új ügyfélszerzési móddal rukkolt elő. Ramzi Hijazi, a pénzintézet vezetője a folyamatosan emelkedő bevándorlószámban gondolkodik.

Míg 2001-ben a teljes lakosság mindössze 2 százalékát tették ki a külföldiek, azóta ez az arány 9 százalékra emelkedett.

Az Extrabanca eddigi ügyfélkörének 40 százaléka kínai és Fülöp-szigeteki, de egyre gyarapszik az afrikai és a közel-keleti országokból származó kliensek száma. A bank így egy tanácsadó üzletágat is összedobott az elmúlt években, ami segítséget nyújt a külföldi ügyfeleknek az olasz bürokrácia útvesztőiben. Hijazi azzal számol, hogy akik náluk kaptak tanácsot, majd a hitelt is a pénzintézettől igénylik.

Jó üzlet a menekülttábor

És még nem ejtettünk szót arról, hogy az amerikai nyugdíjasok hogyan kerülnek kapcsolatba az Európába érkező menekültekkel. Az ORS Service-t Willy Koch üzletember alapította még a 90-es évek elején. A svájci cég menekülttáborokat üzemeltet.

Kezdetben csak Svájcban működött a vállalkozás, de az egyre nagyobb számban érkező migránsok miatt nyitottak táborokat Németországban és Ausztriában is.

Koch úr 2005-ben nyugdíjba ment, azóta a cég három befektetési csoport kezén is megfordult.

Az osztrák Traiskirchen menekülttáborához vezető út Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Az Argos Soditic 2009-ig birtokolta a vállalkozást, majd több tízmillió svájci frankért eladta egy ugyancsak svájci befektetői körnek.

A menekülttáborokat üzemeltető cég közel háromszoros áron kelt el,

mint amikor az Argos lecsapott rá. A svájci cég azóta a londoni székhelyű Equistone Partners Europe-hoz került. A Equistone befektetői körébe tartozik a Kalifornia állambeli tanárok nyugdíjalapja (California State Teachers’ Retirement System), az ugyancsak tengerentúli Maryland állami nyugdíjalap és egy szaúdi biztosítótársaság (General Organization for Social Insurance of Saudi Arabia).

Több európai kormány sorra szerződik az ORS-szel.

A cég 99 millió dolláros (27,3 milliárd forintos) bevételről jelentett tavaly. Az ORS egyik "leányvállalata" nem mellesleg a Bécshez közeli traiskircheni menekültszálló.