Csak a megtérülő beruházásokra fókuszál a Mol

hosszútáv évek 2015 2016 befektetés megtakarítás pénzügyek kockázat hozam
Vágólapra másolva!
Csak olyan beruházásokat indít el a Mol, amelyek a jelenlegi és középtávra előre jelzett olaj- és gázárakon megtérülnek; ha az alacsony áron nem éri meg a kitermelés, leállnak - írja a Világgazdaság hétfői számában.
Vágólapra másolva!

A megváltozott olajár-környezetben a világ összes kutató és kitermelő olajcége, köztük a magyar olajvállalat is felülvizsgálja a portfólióját, hogy újraszámolják a megtérüléseket - mondta a lapnak Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatási-termelési igazgatója.

Mint elmondta, a magyar szénhidrogén-kutatás fejlettségének ellenére a technológia és olajár változásai hatással vannak a társaságra.

Most elmaradó beruházásait a Mol kedvezőbb gazdasági és piaci körülmények között kívánja megvalósítani.

A Mol idei, összes hazai szénhidrogén-termelése a tervek szerint legfeljebb 5 százalékkal csökken.

Ez ambiciózus terv, mert a belföldi mezők kimerülőben vannak, de még így is a Mol adja a magyar gázfogyasztás harmadát és az olajfelhasználás tizedét. A társaságnak ezen arány fenntartásának érdekében kell a portfólióját folyamatosan optimalizálnia - hangsúlyozta Szakál Tamás.

Problémák Kurdisztánban

Már múlt héten is kedvezőtlen hírek érkeztek a kurdisztáni projekt kapcsán, hisz a legutóbbi kúttesztelés eredményei alapján az Akri-Bijeel blokk geológiai potenciálja jelentősen csökkent és az akkori bejelentés szerint a Mol minimalizálta beruházásait a blokkban. A geológiai komplexitáson túl az exportértékesítések utáni kifizetések bizonytalanságai is negatívan hatnak a projekt gazdaságosságára.