Emberek kerülnek utcára a focilabda-hamisítás miatt

focilabda, labda, foci,
focilabda, labda, foci,
Vágólapra másolva!
A hamisított sportszerek és sporteszközök okozta kiesés miatt a gyártók az unióban tavaly több mint 6000 dolgozót építettek le. A cégek és beszállítóik 267 milliárd forintnyi kárt szenvedtek el, a tagállamok 47 milliárd forintnyi adó- és járulékbevételtől estek el.
Vágólapra másolva!

Mintegy 850 millió eurós (267 milliárd forintos) kárt szenvedtek el tavaly a hamis termékek okozta bevételkiesések miatt az európai sportszergyártó cégek és a beszállítók, illetve közel 6000 munkahelyet kellett leépíteniük, áll az Erópai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának legfrissebb jelentésében.

Egyre nagyobb veszteségek

A nemzetközi bűnbandák által irányított hamisítási tevékenység (gyártás és forgalmazás) egyre jelentősebb károkat okoz mind több területen, beleértve az Európai Unió sportszeriparát is. Az Unió szellemi tulajdonnal foglalkozó legnagyobb intézménye, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) legfrissebb anyaga szerint a különböző hamisított sportszerek és -eszközök (focilabdák, védősisakok, teniszütők, sílécek, tornaszerek, gördeszkák és fitneszgépek) forgalma a teljes szektor bevételeinek immáron 6,5 százalékát teszi ki. Ez - figyelembe véve a szektor teljes nagyságát -, mintegy 500 millió eurós (157 milliárd forintos) veszteséget jelentett a piaci szereplőknek 2014-ben.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a hamisított áruk jelenléte miatt az eredeti termékek gyártói kevesebb alapanyagot és szolgáltatást rendelnek a beszállítóktól,

ez pedig további 350 millió eurós (110 milliárd forintos) veszteséget jelent. (És ezek az adatok nem foglalják magukban a hamis sportruházatok okozta veszteségeket.)

Leépítésekkel kompenzálják a kiesést

Ezt a masszív bevételkiesést a gyártók és forgalmazók csak az elbocsátások költségcsökkentő hatásával tudták bizonyos mértékig ellensúlyozni. Így

a sportszerek és eszközök hamisítása közvetlenül 2800, közvetve 5800 uniós munkahely megszűnését eredményezte tavaly,

ami az iparági állások több mint 6 százalékát jelentette. Az OHIM jelentése megállapította: a legnagyobb vesztesesek a 10-nél kevesebb dolgozót foglalkoztató vállalkozások, amelyek zömmel a beszállítói iparban tevékenykednek.

Tavaly hatezer ember került utcára a sportszerhamisítás miatt Forrás: Origo

A vásárlóknak is tenni kellene ellene

"Naponta több millióan sportolnak hamisított sporteszközökkel az Európai Unióban anélkül, hogy tudnának róla, mekkora kárt is okoznak ezzel a gazdaságnak. Ha nem akarunk további elbocsátásokat, akkor nem csak határozott és egységes uniós fellépésre van szükség, amelyben a magyar hatóságok is aktívan részt vesznek, hanem

- jelentette ki Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese. Hozzátette: erre a radikális szemléletváltásra azért volna szükség sürgősen, mert az OHIM korábbi jelentése már megállapította, hogy a szellemi tulajdonjogokhoz (IPR) szorosan kapcsolódó iparágak – ide tartozik a divatipar és kozmetikai szektor is – alkotják az EU gazdaságának gerincét. A gazdasági összteljesítmény körülbelül 40 százaléka, a harmadik országokba irányuló export 90 százaléka innen származik, illetve ezeket a szektorok biztosítják közvetlen vagy közvetett módon az uniós állások több mint harmadát.

A tagállamok adótól esnek el

Mindemellett a sporteszköz hamisítványok további 150 millió eurós (47 milliárd forintos) bevételcsökkenést is okoznak az egyes tagállamoknak, mivel a 70 millió eurós (22 milliárd forintos) áfakiesésen túl, egyéb olyan adóbevételektől is elesik az állam, amelyek eddig befolytak az egyes cégektől és adóalanyoktól. A dolgozók elbocsátása miatt az unió egésze további közel 35 millió eurós (11 milliárd forintos) társadalombiztosítási járuléktól is elesik.