Részleges privatizáció indul Kínában

japán kína hadsereg
A Chinese People's Liberation Army (PLA) officer practices to conduct the military band before the opening session of the 12th National People's Congress (NPC) at the Great Hall of the People in Beijing on March 5, 2014. China's annual show of political theatre, the National People's Congress, opens this week -- the first under a new Communist Party leadership facing intractable problems including endemic corruption, slowing economic growth and tensions with neighbouring countries. AFP PHOTO / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
A hatékony működés és a nemzetközi versenyképesség megerősítése céljából az állami vállalatok tulajdonosi szerkezetének részleges privatizálással történő átalakítását jelentette be a hétvégén a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága és a kabinet, az államtanács.
Vágólapra másolva!

Jönnek a vegyes tulajdonú vállalatok

Úgy tűnik, egyre jobban érzi magán a gazdasági lassulás és a mindent átfogó állami kontroll fojtogató szorítását Kína, hisz úgy nőtt a világ második legnagyobb gazdaságává, hogy azt a kommunizmus ernyője alatt kibontakozó, és feltartóztathatatlanul előretörő kapitalizmus egy érdekes formája alakult ki.

Most viszont újabb történelmi lépésre szánta rá magát a pártvezetés, hisz a kínai állami Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a szerkezetátalakításokba kezdenek, mely a tervek szerint

a vegyes tulajdonlási forma bevezetését is magában foglalja magánbefektetők bevonásával az állami vállalatok tulajdonosi körébe.

A beszámoló nem bocsátkozott a terv részleteibe, csak annyit közöltek, hogy a programtól 2020-ra várnak számottevő eredményt.

Az állam a Hszinhua jelentése szerint "nem fogja kikényszeríteni a vegyes tulajdonosi formát", és határidőt sem szab meg annak alkalmazására, hanem minden egyes vállalat számára akkor teszi azt lehetővé, ha arra megértek a feltételek.

"A reform pozitív hatással lesz a gazdaság növekedési lendületére és fenntarthatóbbá teszi azt" - kommentálta a tervet a CCIEE (China Centre for International Economic Exchanges) gazdasági kutatóintézet igazgatója.

A részleges privatizáció nagyban hozzájárul majd az állami vállalatoknál az irányítási folyamatok és az ösztönző rendszerek kiegyensúlyozásához.

Egyre jobban betör a kapitalizmus szele Kínába Forrás: AFP/Johannes Eisele

Fontos szerepet kap a tőzsde

A Hszinhua beszámolója szerint az állami vállalatok többféle külső befektető bevonásával diverzifikálhatják majd tulajdonosi struktúrájukat és az állam a jelenleginél jóval több állami céget fog arra bátorítani, hogy tőzsdére vigye részvényét. Az állam elsősorban az olaj- és gázipari, energiaipari, vasúti és távközlési vállalatokba szeretne magánbefektetéseket bevonni.

Az állami vállalatok teljes privatizálására nem kerül sor

- közölte a Hszinhua hírügynökség.

A program célja az állami vállalatok innovációs képességének és nemzetközi versenyképességének javítása a tulajdonosi szerkezet átalakításával.

A kínai kormány 111 vállalatot tart központi irányítás alatt a SASAC (State-owned Assets Supervision and Administration Commission) közvetítésével. Az önkormányzatok 25 ezer vállalatot irányítanak. Az állami vállalatok összesen 7,5 millió alkalmazottat foglalkoztatnak.