Egyelőre senkit nem érdekel a magáncsőd

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Szeptember 1-jén indult a program, azóta 0 darab nyomtatvány érkezett be.
Vágólapra másolva!

Bár a bankszövetség potenciálisan 40 ezer magáncsődbe menekülő ügyféllel számol, egyelőre szinte csak a felmondott, végrehajtási eljárás alatt álló, jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek élnének a lehetőséggel – írja a Világgazdaság.

Az UniCreditnél és a Budapest Banknál úgy gondolják, talán szeptember második felében kerülhet sor az első magáncsődeljárás-kezdeményezésekre, amelyekben ők lehetnek a főhitelezők, az OTP is úgy véli, rövid időn belül megszülethetnek az első egyezségek, de a CIB úgy tippeli, az első megállapodást 2016-ban kötik majd meg.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az ügyfelek talán azért sem kapkodnak az újonnan jött lehetőség iránt, mert a nehéz helyzetben lévő adósok egy részének kedvezőbb alternatíva a Nemzeti Eszközkezelő. Aki szociális helyzete alapján belefér a programba, valószínűleg jóval nagyobb adósságtömegtől szabadulhat meg egy csapásra, mint aki a magáncsődöt választja, a saját ingatlant pedig akár élete végéig is visszabérelheti kedvező áron.

A kormány is késve jelenteti meg a részletszabályokat: bár a törvény már hatályba lépett, még a múlt héten sem volt egészen tiszta, mekkora a méltányolható lakásigény, amelyet a csődfelügyelő nem adhat el a család feje fölül. Budapesten például olyan maximális forgalmi értékeket szabtak meg, amelyek alapján a kerületek egy részében szinte borítékolható, hogy a családoknak rosszabb környékre kell költözniük.

A formaságokat elintézni időigényes, az eljárás öt szűk esztendőt feltételez, ezért csak tájékozottan érdemes belevágni. Ha valakinek elutasítják a kérelmét, vagy nem sikerül végigvinnie a programot, az egy évtizeden át nem kérheti újból a családi csődvédelmet. Ráadásul ismét elővehetik a végrehajtók a lejárt tartozások miatt.